Trädgårdens underbara drottningar: upptäck fem kraftfulla och lättodlade rosor!

av Hilda Maria Morgan

24 April 2022

Trädgårdens underbara drottningar: upptäck fem kraftfulla och lättodlade rosor!
Advertisement

Det sägs alltid att rosorna är blommornas drottningar, och faktiskt lyckas de fånga allas uppmärksamhet och vinna de flestas gunst. I allmänhet låter vi oss dock förtrollas av rosor med spektakulära röda och sammetslena kronblad, men även de av andra färger kan bli verkligt sensationella medelpunkter i våra gröna hörn.

Det finns även sorter som är särskilt kraftiga och lättodlade, lämpliga för att forma viktiga buskar eller för att täcka pergolor och staket. Här är några som är värda att upptäcka.

Advertisement

Rosa banksiae lutea

Rosa banksiae lutea

Commons Wikimedia

Det är en växt som inte bara är mycket kraftig utan också med snabb tillväxt: den används för att täcka pergolor eller staket och om den placeras och vårdas på rätt sätt (den behöver väldigt lite skötsel) kan en enda växt täcka även mycket stora ytor.

En annan egenhet med denna växt är att den inte har några taggar, så det är också mycket bekvämt att hantera den när det är dags att beskära den, för att inte tala om att sticklingarna som erhålls från grenarna har mycket lätt att slå rot.

Som alla rosor föredrar den en solig exponering, vilket gör att den kan förvandlas till ett moln av gula rosor i klasar: det påminner något om de dubbla och "skummande" blommorna av blommande körsbärsträd, fast att dessa blomställningar har en delikat krämig gul färg. Det är en av de allra första rosorna som blommar tidigt på våren och fast den inte blommar om är den verkligen en syn att räkna med i trädgården.

Advertisement

Albéric Barbier

Albéric Barbier

Commons Wikimedia

Albéric Barbier-rosen tillhör familjen sarmentose, som är en typ av klättrare som når större storlekar än de andra moderna. Jämfört med dem behöver de få hjälpa att ta tag i stöden, men de kan täcka stora ytor. Liksom rosen som anges ovan, blommar inte heller denna flera gånger men dess blomning är verkligen fantastisk och framför allt är blomställningarna doftande.

Kontrasten mellan de krämvita blommorna och de mörkare och glänsande löven är extremt attraktiv och växten är mycket robust och kan återhämta sig även från oavsiktlig och aggressiv beskärning när den är vuxen.

Buff Beauty

Buff Beauty är en gammal ros som tillhör Muscat Hybrid-gruppen. Den bildar mycket stora buskar och är fylld med stora blomblad med kronblad som ofta får grenarna att böjas under sin tyngd. Kronbladen går från gult till aprikos, och avger en intensiv och behaglig doft. Blomningen är kontinuerlig.

Den tål också att vara i ett halvskuggigt läge, även om den behöver flera soltimmar om dagen för att blomma och växa som bäst. Den kan även odlas i kruka och har även belönats med Gardening Merit Award av Royal Horticultural Society.

Ghislaine de Feligonde

Det är en klätterväxt men kan även odlas som buske. Lika kraftiga och ganska snabbväxande som de tidigare är dess blommor klasar av knoppar som har en färg mellan aprikos och orange och när de öppnas blir de nästan vita. Det betyder att när växten är full av blommor i olika mognadsstadier är den extremt färgstark, mot en bakgrund av mörka blad.

Mermaid

Mermaid

Commons Wikimedia

Om man inte vill ha fyllda blommor kan man också fascineras av sjöjungfrurosen. Det är en uråldrig Bracteata-ros med doftande gula kronblad, som spirar från gyllenbruna ståndare. Den blommar oavbrutet hela sommaren och har mycket stora blad. Den lyckas växa även vid nordlig eller halvskuggexponering (men blomningen blir alltid bättre i solen). Men se upp för taggarna, som är många och böjda.

Kände du till eller har du odlat någon av dessa rosor?

Advertisement