Kasta inte ris-vattnet: visste du att det är ett fantastiskt och kostnadsfritt växtgödselmedel?

av Hilda Maria Morgan

28 April 2022

Kasta inte ris-vattnet: visste du att det är ett fantastiskt och kostnadsfritt växtgödselmedel?
Advertisement

Alla med gröna fingrar letar ständigt efter husmorsknep som gör skillnad i framgången hos växterna: det finns de som förlitar sig på att produkterna som går att köpa, som är testade och beprövasde, och de som älskar att ge sig ut och ge en chans även till naturliga och gör-det-själv-medel, som ibland kan vara riktigt befogade.

Bland de många myter som går att upptäcka på nätet finns en sed som kommer från öst och som istället har ett korn av sanning: användningen av risvatten som naturligt gödningsmedel. Det är ett riktigt enkelt och framför allt bekvämt hjälpmedel för att undvika onödigt slöseri. Läs vidare för att ta reda på mer.

via balconygardenweb.com

Advertisement
Commons Wikimedia, Pxhere

Commons Wikimedia, Pxhere

Först och främst: vilket risvatten? I själva verket pratar vi inte om riskokningsvattnet - speciellt inte det som salt har tillsatts i, utan vattnet som riset tvättas med innan tillagningen. En studie utförd i Indonesien fann faktiskt att vattnet som riset sköljs med är mycket bättre än det i kranen för att få växter att växa frodigt.

När du tillagar ris i Asien (men inte bara) rekommenderas det alltid att skölja det tills vattnet inte längre är mjölkaktigt utan helt genomskinligt, och detta erhålls vanligtvis efter den tredje eller fjärde sköljningen. Allt vatten som vanligtvis slängs är dock rikt på ämnen som är användbara för växter: proteiner, fibrer, aminosyror, kalcium, fosfor, järn, zink, kalium är bara några. Det finns också stärkelse i vattnet som är användbart för de nyttiga bakterierna som växer i rhizosfären

Fördelarna med att använda risvatten för att bevattna växter är att:

  • det faktum att det är ekologiskt hållbart
  • det främjar växternas tillväxt
  • det ökar mängden nyttiga bakterier i jorden
  • det är ett kostnadsfritt hjälpmedel
  • det ökar produktiviteten hos frukt- eller skördearter

Hur man använder risvatten till växter:

Häll över det i en sprayflaska och spraya på bladen på båda sidorna. Gör dock detta bara på morgonen eller ännu hellre på kvällen, så får växten mer tid att ta upp näringen och själva vattnet.

Du kan dock även hälla det direkt på jorden med en vattenkanna, som du brukar göra med kranvattnet. Det viktiga är att använda det omedelbart, annars kan det - särskilt under den varma årstiden - börja jäsa.

Har du någonsin provat detta hjälpmedel?

Advertisement