Om skorna är för tighta och obekväma, gör dem bredare med enkla DIY-metoder

av Hilda Maria Morgan

22 April 2022

Om skorna är för tighta och obekväma, gör dem bredare med enkla DIY-metoder
Advertisement

Få saker är så irriterande som att gå i för trånga skor som verkar hålla foten i ett outhärdligt grepp. Och handlar det om eleganta skor som används sällan så är obehaget ännu större. Men när de sitter som handen i handsken är de ett nöje att ha på sig dem och då är också vårt sätt att röra oss och bete oss helt annorlunda.

När en sko har rätt längd men stramar runt fotsulan eller vristen så är det smart att använda sig av några knep för att istället göra dem riktigt bekväm att bära. Och du kan använda ett antal enkla husmorsknep för att göra dem större..

Advertisement
  • Is: det är en av de mest kända metoderna, perfekt när du kan planera användningen av skorna i förväg. I själva verket handlar det om att fylla en lufttät påse med vatten, men bara halvvägs, och sedan stoppa in påsen i skon. Hela skon placeras inuti frysen: när vattnet förvandlas till is, expanderar det och tar formen av ovandelen, för att så småningom vidga den på ett skonsamt sätt. Men eftersom skorna måste ställas i frysen och därför hamnar i kontakt med fukt är det inte en lämplig metod för läder och mocka som kan ta skada.
  • Med havre: om du inte vill lägga skorna i frysen kan du uppnå ett liknande resultat genom att fylla den lufttäta påsen med havre och sedan tillsätta vatten. Var alltid noga med att inte överstiga 2/3 av kuvertet, annars kommer innehållet att spillas. Faktum är att havre är hygroskopiska och när de absorberar vatten ökar de i volym.
  • Ris kan användas på liknande sätt.
Advertisement
  • Isopropylalkohol: blanda 120 ml med samma mängd vatten och häll i en sprayflaska, spraya blandningen inuti skorna och även utanför (det är bäst att undvika på mer dyrbar mocka eller läder och skinn). Låt det torka i några minuter och ta sedan på dig tjocka strumpor och ta på dig skorna under några timmar. Du kan också dubbla mängden alkohol om det behövs.
  • Lite snabbare är metoden med hårtorken: ta på dig två par strumpor så tjocka som möjligt, ta på dig skorna och starta sedan hårtorken och rikta värmen mot ovandelen av skon, rör hårtorken över alla skons delar utan att stanna på samma punkt för länge. Det är mycket mer effektivt med läder och hudar.

Vilken är din favoritmetod för att få skorna att bli bredare?

Advertisement