Växer alla dina orkidéers rötter ut ur krukan? Ta reda på vad du kan göra

av Hilda Maria Morgan

22 April 2022

Växer alla dina orkidéers rötter ut ur krukan? Ta reda på vad du kan göra
Advertisement

Alla som framgångsrikt har odlat orkidéer vet att de är epifyter, eller växter som i sin naturliga livsmiljö växer nära andra. Orkidéer växer på träd, utan att därför rota sina rötter i marken: tvärtom, deras rötter är från luftrötter och kan därför fånga den fuktighet som finns i luften, nödvändig för deras överlevnad.

I verkligheten är själva roten ett mycket tunnare rör än vad vi ser, som är inuti den synliga delen, dold av allt det där "svampiga" täcket som lagrar vattnet och låter rötterna sedan att absorbera det långsamt. Så vad ska man göra när rötterna växer för mycket och börjar ta sig ut ur krukan så att de inte längre hittar vatten som de kan dra åt sig eftersom våra hem inte har samma luftfuktighet som deras naturliga livsmiljöer?

Advertisement
Creativo, Commons Wikimedia

Creativo, Commons Wikimedia

Först och främst måste du kontrollera tillståndet för dessa rötter: om de är vita eller ljusgröna och väl saftiga och hårda, då är de friska och ingenting behöver göras. Om du skär i dem kommer du att skada växten och förmodligen också introducera något virus.

Om de är torra, platta, gula eller bruna och livlösa, så kan du klippa bort dem. Men var försiktig varje gång du skär, även på den döda delen av plantan: du behöver använda en sax med välslipad egg men framför allt måste de ha steriliserats. Du kan göra detta med alkohol, desinfektionsmedel eller också med lågan från en tändare. Du kan också använda en lösning av vatten med mycket lite blekmedel och vänta tills den torkar ordentligt innan du skär.

Den andra saken att göra är att förstå om rötterna har kommit ut ur krukan eftersom det vid inte längre finns tillräckligt med plats: eftersom krukorna i själva verket är ett medel som vi använder för bekvämlighet men som inte alls reproducerar frihetens villkor i vilken dessa rötter utvecklas i naturen indikerar överflödet av rötter som kommer ut ur behållaren kanske det faktum att de inuti den redan har ockuperat allt tillgängligt utrymme och att det därför är det dags att plantera om.

  1. Ta en helst genomskinlig plastkruka, en eller två storlekar större men inte mer.
  2. Gör hål på sidorna, väl fördelade, för att underlätta dränering av vatten och passage av luft
  3. Blötlägg substratet du ska använda för omplantering över natten
  4. Fyll en balja med 2 liter vatten och späd 60 ml blekmedel i det
  5. Doppa krukan du ska använda och verktygen i denna lösning i minst 15 minuter och skölj dem sedan noggrant.
  6. När underlaget är välfyllt med vatten, lägg det i krukan, sätt ner orkidén, var noga med att sätta in rötterna också men utan att bryta dem.
  7. Vattna igen och låt krukan rinna av helt

Vid denna tidpunkt är växten redo att återvända till sin favoritplats!

Advertisement