Redo att uppleva trädgården i det fina vädret? Ta reda på hur du rengör utemöbler i plast

av Hilda Maria Morgan

21 April 2022

Redo att uppleva trädgården i det fina vädret? Ta reda på hur du rengör utemöbler i plast
Advertisement

Våren gör att man vill återgå till att tillbringa eftermiddagar och sedan kvällar ute i luften, och alltså utnyttja trädgård, balkong och terrass efter månaderna av vinterkyla. Om vi ​​under den kalla årstiden har låtit stolar, bord och solstolar i plast (eller konstharts) stå utomhus, även om vädret inte skadar dem som det gör för trä, kommer de definitivt inte att befinna sig i optimala förhållanden.

Regn och smuts som kommit med vinden lämnar mörka eller gulaktiga fläckar beroende på fallen, och ibland även när det grövsta tas bort förblir vissa märken synliga. Här är några användbara metoder för att få dina möbler att se ut som nya igen.

Advertisement
Pixabay, Piqsels

Pixabay, Piqsels

  • Om smutsen inte är för envis räcker det med bara vatten (helst varmt) och diskmedel: det går att använda den du använder till disken, det räcker med bara ett par droppar, eller en näve Marseille-tvål eller liknande.
  • När du vill agera på någon beläggning som verkar lite hårdare, använd ett slippulver som bikarbonat, som du kan blanda med vatten eller väteperoxid för att skapa en pasta som kan skrubbas med en svamp.

  • Istället för bikarbonat kan du använda citronsyra tillsammans med vatten.

  • Det betyder att också rejält med citronsaft fungerar för denna rengöring: pressa en eller två (beroende på hur många möbler du ska rengöra) och späd med vatten i lika delar, även om det inte är några problem att använda det mer koncentrerat. Återigen, skrubba kraftigt med en svamp (icke-slipande) och skölj sedan väl.

  • På ett liknande sätt kan du använda ättika, men i olika proportioner: du behöver två matskedar i en liter varmt vatten.

  • För de svåraste fallen, när det är nödvändigt att återställa en praktiskt taget nedsvärtad möbel, kan du använda antingen använda några av de tvättmedel som också används i köket, eller (utrustad med gummihandskar) en stålullssvamp som du doppar i en mugg flytande blekmedel.

    Varning: denna metod är aggressiv och repar ytan för att erodera även smutsen, så den tar även bort plastens skyddande glansiga patina, vilket gör den mer porös. Det betyder att den förvisso blir vit igen, men att den kommer att bli smutsig snabbare i framtiden. Det är därför lämpligt att köpa en produkt (i allmänhet kommer de i spray-form) som tjänar till att skapa en genomskinlig skyddande patina, som kan användas när du har rengjort allt och när möblerna varit helt torra i ett par dagar.

     

Lycka till!

Advertisement