Få bort kalkfläckarna från toaletten med enkla gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

21 April 2022

Få bort kalkfläckarna från toaletten med enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Den absolut viktigaste punkten att städa i badrummet är toaletten: hur blanka de andra ytorna än är, så gör en toalett som inte är helt ren att ansträngningarna som gjorts i resten av rummet gjorts förgäves. När det gäller kalkfläckar, som uppstår på grund av avlagringar av mineraler som förs med vattnet i husets VVS-system, räcker det inte med en snabb rengöring utan det är nödvändigt att då och då agera med någon mer djupgående metod.

Man kan också använda ingredienser som vi vanligtvis har i köket, för att förbereda billiga men effektiva huskurer utan att omedelbart ta till kemikalier. Här är några av dem.

Advertisement
Creativo

Creativo

Äppelcidervinäger och citronsaft

Ett naturligt botemedel som doftar gott. Du behöver en halv mugg äppelcidervinäger och saften av en citron: de blandas i en skål och sedan, med hjälp av en lätt slipande svamp (i de allvarligaste fallen även den tunnaste stålullen, men bara på envisa beläggningar), skrubba toalettens yta. Låt det verka i cirka tio minuter och skölj sedan. Att göra detta en gång i veckan är vanligtvis mer än tillräckligt för att hålla gulaktiga fläckar borta.

Vit vinäger och bordssalt

För detta botemedel behöver du två muggar vinäger (ungefär en halv liter), som du häller i en stålkastrull och låter nästan nå kokpunkten. Faktum är att när det värms upp blir det ännu mer effektivt. Var noga med att ventilera rummet medan du värmer det och undvik att andas för nära. När den är varm, stäng av värmen och häll i ett halvt glas bordssalt i den så att det löses upp. Häll sedan allt i toaletten och skrubba med en borste. Låt verka i en halvtimme innan du sköljer.

När dessa metoder (eller till och den med Coca Cola, som måste hällas i toalettstolen och lämnas att verka över natten i koppen) inte fungerar, kan du prova att använda finkornigt sandpapper direkt på fläckarna. Du måste först stänga vattenventilen och tömma toaletten, gnugga på fläckarna bara när allt är torrt.

Har du någon favoritmetod för att ta bort dessa tuffa toalettfläckar?

Advertisement