Akta dig för vinäger: det finns ytor som det är bättre att inte använda det på

av Hilda Maria Morgan

23 April 2022

Akta dig för vinäger: det finns ytor som det är bättre att inte använda det på
Advertisement

Det är alltid bra att ha en extra tillgång på vit vinäger hemma: oavsett om det är av vin, alkohol, äpplen eller andra typer av vit vinäger (som ris) kan alla vara användbara i många olika fall, långt utöver den primära användningen i köket. De hjälper oss att avfetta, eliminera dålig lukt och bekämpa svåra smutsavlagringar och till och med mögel.

Även om det är ett mindre aggressivt ämne än vissa mycket effektiva kemikalier (som blekmedel), kan vinäger fortfarande vara för aggressivt på ett antal ytor, där det kan orsaka viss skada. Det finns också fall där det är viktigt att inte blanda det med andra ämnen. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Natursten: golv eller väggar i natursten har en finish som kan skadas av vinäger. Det kan bli mattare och konstant användning skulle kunna förbruka lite av ytskiktet som då blir poröst och smutsigt snabbare. För att inte tala om att det blir mycket dyrt att återställa det ursprungliga tillståndet för dessa beläggningar.
  • Marmor eller granit: på samma sätt kan bänkskivor av marmor eller granit (eller skärbrädor eller vaser) förstöras av den massiva och konstanta användningen av vinäger. De är ytor som bearbetats för att ha en glansig finish och användningen av vinäger (liksom blekmedel och andra aggressiva produkter) gör dem porösa och ogenomskinliga. Bäst är att använda varmt vatten med några droppar diskmedel och en tesked etylalkohol.

  • träytor med vaxad finish: bord, möbeldörrar och till och med parkett tolererar inte surheten som vinäger har, som därför måste användas mycket sällan. När det behövs mer än vatten bör en alkalisk tvål lämplig för det träslaget användas.

  • pärlemorytor och pärlor: bland pärlornas komponenter finns kalciumkarbonat, som tenderar att lösas upp i kontakt med vinägern. Så använd den inte om du planerar att få dina smycken att glänsa igen. Istället är det bättre att doppa en mjuk trasa i en lösning av hett vatten där du har löst upp några droppar milt diskmedel, eller till och med lite Marseille-tvål.

  • Kom ihåg att om du använder vinäger kommer du inte att kunna lägga till blekmedel eller väteperoxid: interaktionen mellan dessa ämnen släpper faktiskt ut giftiga gaser som är skadliga för hälsan.

Det verkar intuitivt, men det är värt att komma ihåg att du inte kan använda vinäger för att rengöra skärmarna på elektroniska enheter: det är sant att de specifika produkterna för dessa ytor är baserade på alkohol, men vinäger är inte lika flyktigt och i alla fall är det alltid tillrådligt att undvika att flytande produkter sprutas direkt på elektroniska enheter.

Om du sedan använder vinäger för att rengöra metallföremål eller andra material där det inte finns några problem att använda detta ämne, kom då ihåg att vara försiktig så att det inte hamnar på tätning och gummifinish, som kan skadas och då bör bytas ut.

Advertisement