Bara vatten räcker för att tvätta trägolv: upptäck detta i denna TikTok-video

av Hilda Maria Morgan

16 April 2022

Bara vatten räcker för att tvätta trägolv: upptäck detta i denna TikTok-video
Advertisement

Tvålvatten, specifika produkter för parkett eller bara vatten? Det finns olika skolor angående den bästa metoden för rengöring av trägolv, och det finns även några gör-det-själv-knep som ibland blir populärare. Bland de många röster som uttrycker sig om detta finns också ett TikTok-konto som visar avundsvärda resultat i en viral video.

Flickan som städar i klippet berättar om att hon bara någonsin har använt vatten för att tvätta golvet de senaste fem åren i huset som visas, och hon visar sakta hur den platta och mjuka moppen passerar över de olika plankorna i varje rum – badrum och trappor inkluderade – och lämnar efter sig ett riktigt skinande golv.

via Tidy Pro Tips/TikTok

Advertisement
@tidycademypro/TikTok

@tidycademypro/TikTok

När det gäller parkett anger varje tillverkare alltid de bästa metoderna och produkterna för att behandla golvet: mycket beror på träets essens och typen av installation - faktorer som bland annat i hög grad påverkar värdet och därför priset på själva golven.

Den gyllene regeln är i alla fall att alltid använda en liten mängd vatten. Om det huvudsakliga och konstanta underhållet bör vara det som görs dagligen med en dammsugare utrustad med lämpligt tillbehör eller borstar som är lämpliga för dessa ytor, som faktiskt tar bort huvuddelen av smutsen.

Sålunda, när det gäller att tvätta golven, finns två skolor: de som föredrar att bara använda ett fåtal specifika produkter, helst sprayade på trasan innan man rör den över golvet för att inte lämna för mycket rester på golvet; och de som använder vatten (ibland med en droppe Marseille-tvål). I det här andra fallet är det alltid bra att komma ihåg att vattnet som ska användas måste vara lite: parketten kan skadas mycket, särskilt de med stöd. Det är lätt att luras att tro att mer vatten tillsammans med tvål hjälper till att rengöra träet bättre.

Så precis som du kan se i TikTok-videon måste du alltid vrida ur tyget eller moppen väldigt väl innan du för den över marken, så att den inte lämnar pölar utan kan ta bort smutsen.

Och om det är dags för grundlig rengöring, den sporadiska och mer intensiva typen städning, så använd de mest lämpliga produkterna för trä, men se till att alltid använda små doser för att behöva använda så lite vatten som möjligt!

Advertisement