Har du en fälld trädstam i trädgården? Förvandla den till en blomsterskulptur

av Hilda Maria Morgan

14 April 2022

Har du en fälld trädstam i trädgården? Förvandla den till en blomsterskulptur
Advertisement

Det finns många orsaker som kan orsaka nödvändig avverkning av ett träd: sjukdomar, säkerhetsåtgärder, ogynnsamma miljöförhållanden är alla faktorer som kan få oss att plötsligt innehava en stubbe i trädgården.

Den del av trädet som förblir stadigt vid marken, med rötterna fortfarande starka vid marken, är svår att ta bort mekaniskt, och ofta bestämmer man sig för att vänta tills det ruttnar av sig själv eller att skära det i jämnhöjd med jorden. I det första fallet är det möjligt att betrakta oturen att behöva hugga ner ett träd som en möjlighet att dekorera trädgården på ett originellt sätt. Stubbarna som finns kvar på marken är i själva verket spektakulära potentiella blomlådor.

Advertisement

Beroende på avsedd användning är det ibland nödvändigt att förbereda stubben. Om du vill göra den till en blomkruka, kommer den att behöva gröpas ur: många stora cirkulära hål görs och gradvis elimineras den centrala delen av stammen, tills du har ett hål att fylla.

Advertisement

Om du vill bevara den så länge som möjligt (med tidens gång kommer stubben oavsett till slut att kasseras) är det nödvändigt att täta barken och snittytan: om det är ett hårt träslag är linolja eller en skyddande lack att föredra; för mjukare träslag är det bättre att använda hårdvax eller trälack.

Du kan också sätta in plastkrukan i hålet som gjorts i stammen, men se alltid till att skapa dräneringskanaler för vattnet, så att det inte stagnerar där.

Om du inte har behandlat träet och vill att det, genom att sönderfalla över tid, ska ge näring till jorden för de växter du sätter in i det, kan du "desinficera" stammen genom att bränna ytskiktet av trä, innan du fyller det med jord och planterar dina blommor.

Det går också alldeles utmärkt att placera plantorna direkt i stammens sprickor, lämpligt fyllda med jord, i väntan på att den ska rivas upp och i slutändan ger näring till jorden naturligt.

Att fylla med blommor – lökar eller perenner eller säsongsväxter, det spelar ingen roll – det blir alltid spektakulärt, även när stubben är låg.

Advertisement

Annars kan stammen användas som stöd till krukor, nästan som om det vore en naturlig pelare.

Det är också väldigt trevligt att placera krukor som skapar en sorts färgad krona ovanför stammen, till exempel petunior.

Advertisement

Men ingenting hindrar dig från att ägna dig åt något blomsterarrangemang som passar din trädgårds förutsättningar.

Advertisement

Om stammen förblir väldigt hög kan den bli en slags stolpe som många krukor kan fästas på, så länge den står stadigt på marken.

Och om det fanns ett träd med flera stammar, skulle man kunna skapa intrycket av att växterna är födda från själva trädet genom att placera krukor ovanpå var och en av grenarna!

Skulle du vilja inreda trädgården så här?

Advertisement