Gör snabbt och enkelt dina gardiner vita och glänsande igen: ta reda på hur

av Hilda Maria Morgan

14 April 2022

Gör snabbt och enkelt dina gardiner vita och glänsande igen: ta reda på hur
Advertisement

Vita gardiner är bland de mest populära: de skapar avskildhet utan att skymma för mycket solljus eller tynga ner möblerna med flashiga färger. De kan vara gjorda av en mängd olika material, men alla tenderar att bli gula eller gråa med tiden. De faktorer som bidrar till nedsmutsningen av gardinerna är damm och smuts som kommer utifrån varje gång vi öppnar fönstren, men också fukten som kan samlas i ett rum.

Dessutom, om någon röker i huset, om kaminer eller vedspisar tänds på vintern eller om gardinerna står i köket och blir smutsiga av matlagningsångor, är det oundvikligt att behöva tvätta dem regelbundet. Hur ser man till att de blir vita och glänsande igen? Blekmedel eller något annat botemedel kan användas.

Advertisement
Creativo/LinenDuet Etsy

Creativo/LinenDuet Etsy

Blekmedel

Det är botemedlet med ett garanterat resultat, såväl som ganska snabbt. Men du måste se till att du kan använda den på dina gardiner, och det beror på vilket material de är gjorda av. Inga problem med bomull, polyester eller linne men det ska absolut undvikas om gardinerna är gjorda av siden, om de har spetsinlägg, brokadtyger, ull eller om de är dekorerade med olika applikationer som pärlor och liknande. I de fallen måste du få dem tvättade av experter.

Återigen: beroende på fallet kan du använda vanligt blekmedel (med klor) eller så kallat syrgasblekmedel (utan klor). Den senare använder faktiskt natriumperkarbonat som ett aktivt medel, och används vanligtvis när du vill tvätta ett plagg för att ta bort fläckar men utan att påverka tygets färg.

Kontrollera sedan etiketten för att förstå tygets sammansättning, och om det inte är möjligt kan du försöka använda metoden med blekmedel (eller annat) bara på ett hörn, torka väl.

Hur man använder det: det måste alltid spädas ut. Använd sedan 60 ml i en hink eller balja med 3,5 liter vatten (eller öka proportionellt)

  1. Blanda blekmedlet i vattnet
  2. Sänk ned gardinerna (kanske efter att ha dammat av dem med en dammsugare innan du tar bort dem)
  3. Låt dra i 10-15 minuter
  4. Fortsätt med normal tvätt med varmt vatten, diskmedel och 120 ml blekmedel.

Alternativ till blekmedel

  • Den så kallade "bluing liquid": en produkt baserad på Prussian Blue och vatten, som tillsätts i små mängder - enligt förpackningsanvisningar - till vit tvätt (vanligtvis strax före sköljning) för att förhindra att den gulnar.
  • Väteperoxid: tillsätt 230 ml till tvätten tillsammans med varmt vatten innan du startar tvättcykeln.

Vad är din hemlighet för att bleka gardinerna?

Advertisement