Få bort smuts och mögel ur tandborsthållaren med dessa enkla gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

15 April 2022

Få bort smuts och mögel ur tandborsthållaren med dessa enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Tandborsthållaren är en av punkterna i badrummet som man inte alltid kommer ihåg att rengöra ordentligt som man istället gör med toalett och handfat. Men att lämna det smutsigt i för många dagar leder till hälsorisker. Faktum är att det alltid finns lite vatten i den som droppar från tandborstarna som just använts, och med den oundvikliga ansamlingen av damm och smuts skapas de idealiska förhållandena för spridning av mögel.

I och med att tandborstarna står där i kan mögel hamna även på dem, och det är inte precis det bästa vi kan göra för vår munvård. Du kan använda olika metoder för att hålla dessa tillbehör ordentligt rena.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Väteperoxid: kanske det bästa botemedlet när det gäller att eliminera mögelsporer. Fyll bara behållaren med väteperoxid så att den täcker all smuts som finns och låt den verka i en halvtimme innan den töms och sköljs med varmt vatten, gnugga bort alla avlagringar som mjuknat av väteperoxiden, kanske med hjälp av en gammal tandborste. Töm och torka ordentligt innan du sätter tillbaka tandborsthållaren i sitt hölje.
  • Ättika: metoden är liknande, men du måste fylla behållaren halvvägs med varmt vatten och sedan resten med ättika.
  • Citron eller citronsyra: du kan lösa citronsaft eller 1 matsked citronsyra i tillräckligt varmt vatten och fyll behållaren, men det är bättre att låta det verka i upp till en timme innan du gnuggar bort smutsen och sköljer noggrant.
  • Bikarbonat: blanda det med vatten för att bilda en pasta som du kan gnida på fläckar med en gammal tandborste. Och det kan också kombineras med väteperoxid. Tillsätt eventuellt några droppar eterisk olja tea tree för att dra fördel av dess antibakteriella och svampdödande egenskaper.
  • Om du bara behöver rengöra, eller redan har tagit bort mögel, kan enkel Marseille-tvål istället för ett vanligt tvättmedel hjälpa.

Det är bra att komma ihåg att utföra dessa rengöringar en gång i veckan, för att undvika förekomsten av mögel och bakterier som är skadliga för vår munhälsa. Lycka till!

Advertisement