Är det fel att kamma håret när det är blött? Upptäck några användbara knep för perfekt hår

av Hilda Maria Morgan

14 April 2022

Är det fel att kamma håret när det är blött? Upptäck några användbara knep för perfekt hår
Advertisement

Långt, kort, rakt, lockigt, färgat: var och en av oss har olika typer av hår, och varje hårstrå utsätts för olika påfrestningar och tillstånd beroende på många faktorer, inte minst produkterna vi använder, livsstilen, kosten, åldern. Eftersom det finns så många faktorer att ta hänsyn till för att förstå exakt behoven hos vårt hår, är det alltid bra att kontakta professionella för att ta reda på vad som skulle vara den rätta förändringen för att få vackrare, friskare och glänsande hår.

Men det är också sant att vi omedvetet kan göra misstag: hur ofta vi tvättar det men också hur vi dagligen tar hand om vårt hår kan faktiskt vara fel. Här är några indikationer som kan vara användbara för att förbättra ditt hårs kvalitet.

Advertisement
Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

Ofta kammar vi håret när det fortfarande är blött efter duschen, men är det bra? Det verkar som att svaret faktiskt är olika beroende på hårtyp.

  • Rakt hår: att borsta det, särskilt om det är kraftigt, när det fortfarande är vått kan det skada det mer än när det är torrt. Faktum är att när det är blött är varje hårstrå mer ömtåligt och elastiskt, vilket gör att du kanske för att få knutar att försvinna lätt dra i dem för mycket, eller så kan du tappa mer hår. Generellt sett skadas det. Det vore alltså bättre att vänta tills håret torkat, eller på sin höjd använda kammar med mycket stora och breda tänder.
  • Lockigt och vågigt hår: dessa typer kan bara regleras när de är våta, eftersom det är i det tillståndet som de kommer att skadas minst, både vad gäller längder och när det gäller folliklarna. Det är dock alltid bra att kamma det när man använder rätt produkter, som återfuktar håret väl, och som hjälper till att reda ut håret, så att kammen lättare passerar genom håret.

    Egentligen skulle det vara bättre att kamma håret omedelbart efter att du har blött huvudet men innan du använder schampot: schampon höjer faktiskt det yttersta skiktet på hårstråna lite, för att rengöra mer noggrant. Då behöver du ett balsam eller motsvarande produkt för att täta det igen. Därför är det bättre att agera på håret innan det görs mer skört.

När det gäller hur ofta vi tvättar håret beror detta på från person till person, men vi bör i alla fall inte hålla huden fet: all smuts som vi inte tar bort täpper till hårsäckarna och kan bromsa hårväxten.

När vi applicerar schampot bör man alltid göra det väldigt försiktigt: massera långsamt, med fingertopparna och försök att inte orsaka "trassel" av hår som sedan tvingar dig att kamma kraftigt. Försök alltid att använda fingrarna för att reda ut håret medan du är i duschen.

Använd helst produkter som inte har för aggressiva kemikalier. Det verkar vara sant att schampon som skapar mindre skum är mycket bättre än andra.

När du torkar med en handduk, klappa bara, utan att gnugga: du hanterar vått hår, och du skulle kunna stöta på samma problem som orsakas av att kamma det för kraftigt då det är blött.

Kort sagt, ta dig tid så att du kan skämma bort ditt hår varje gång du tvättar håret, så kommer du att märka att det blir vackrare.

Advertisement