Sätt på foundation och glöm det: tricket för att få sminket att hålla en längre tid utan att retuschera det

av Titti Carlberg

13 Februari 2022

Sätt på foundation och glöm det: tricket för att få sminket att hålla en längre tid utan att retuschera det
Advertisement

Foundation, såväl som BB-, CC- eller DD-krämen är oumbärliga i vardagen: även när du inte vill spendera allt för mycket tid på att ägna dig åt komplett make-up, utan att tänka för mycket på ögonen eller måla huden med alla de färger som behövs för konturering, men det är användbart (i vissa fall nödvändigt!) för att förbättra ansiktets utseende med en hinna av foundation eller liknande färgade krämer.

De tjänar till att jämna ut hyn, minimera porerna och säkerställa en lysande och mer raffinerad look med en enkel gest. Alla har sin favorit, den som täcker bra utan att vara för tung för huden är pålitlig... Men ofta måste man ta den med sig när man står inför en lång dag då man måste bära den fram till kvällen, för sminket måste oundvikligen retuscheras. Men det finns ett knep för att undvika detta obehag, vilket fungerar speciellt bra för dem med fet hy.

Advertisement
Pexels

Pexels

Detta är en hemlighet som utnyttjas av sminkproffs och som alla med en tendientiellt fet och glänsande hy kan ha nytta av, den består helt enkelt av att applicera lite fixeringspulver (som ofta finns kommersiellt som "setting powder" eller "fixeringspulver"), vilket är vad den gör. Det används vanligtvis som pricken över i:et, men när den fungerar som bas för foundationen kan den absorbera överflödigt talg, vilket därmed inte förstör fästet på foundationen eller de olika färgerna.

Finishen kommer oundvikligen att bli matt, så den kommer inte att glänsa som vissa stilar kräver: men om du gillar den sammetslena och enhetliga looken kan du enkelt få det med denna metod. Det är även ett steg som gör det onödigt att applicera en bas (primer) under foundationen, så det lättar också på belastningen på huden.

Sedan detta råd dök upp i ett Reddit-forum har det blivit viralt på nätet för att till slut även testas av professionella makeupartister som rekommenderar det till de med fet eller kombinerad hy. Det bör dock noteras att det i de olika vittnesmålen står det att sminket håller bra, mycket bättre än med något annat medel (inklusive sprayfixering), men det är inte riktigt samma sak som när det appliceras på morgonen. Hur som helst, det är en bekvämlighet att veta att man från morgon till kväll inte behöver oroa sig för att sminka om sig under dagen, eller hur?

Har du provat detta?

Advertisement