Vill du ha en säng som alltid doftar gott? Vi avslöjar några gör-det-själv-trick

av Hilda Maria Morgan

12 April 2022

Vill du ha en säng som alltid doftar gott? Vi avslöjar några gör-det-själv-trick
Advertisement

När vi på kvällen låter oss välkomnas av vår sängs mjuka famn är det behagligt att finna den ren, städad och framför allt behagligt doftande. Så är det alltid den dagen då vi bäddat sängen med nytvättade lakan, men ju fler dagar som går, desto mindre kan vi njuta av detta lilla nöje... Om man inte tar till några knep och kommer ihåg några användbara åtgärder.

Det finns också fall där tvätten inte blir så väldoftande som vi skulle vilja efter att den tvättats eller torktumlats. Det är därför värt att använda något knep som kan få oss att alltid njuta av delikat och behagligt doftande lakan.

Advertisement
Pexels

Pexels

Vid tvättillfället kan vi ta till:

  • Bikarbonat: förbehandla lakanen genom att blötlägga dem i en balja (eller badkar) med varmt vatten i vilket du har löst upp
  • 120 gram bikarbonat. En halvtimme räcker och sedan kan du fortsätta med den vanliga tvätten
  • Vitvinäger: 60 ml eller 100 ml vitvinsvinäger (eller också alkoholvinäger, eller äppelvinäger) kan hjälpa till i tvättfasen både för att göra tvätten mjukare och för att neutralisera eventuell dålig lukt. Det viktiga är att tillsätta vinägern före sköljfasen av det valda tvättprogrammet. Det rekommenderas i detta fall att lufttorka.
  • Naturligtvis är de doftlakan som används i torktumlaren fantastiska, men vill du ha ett billigare och mer miljövänligt alternativ kan du också göra dessa själv. Du behöver lite vit eller mycket ljus bomull som du skär i rutor och sedan blötlägger i lite vatten. Krama ordentligt och häll fem droppar av en eterisk olja du gillar över dem och lägg allt i torktumlaren.
  • När du förvarar lakan i garderober kan du använda olika metoder för att parfymera tyger och möbler. Inte bara traditionella örtpåsar, utan också en väldoftande tvålbit som du kan slå in i lite tyg och förvara där, mellan de vikta lakanen.
  • Gör-det-själv-deodoranten för linne (som du även kan använda på gardiner eller kuddar i vardagsrummet): i en sprayflaska blanda ihop 350 ml destillerat vatten, 90 ml ren vodka av låg kvalitet, 30 droppar av eterisk olja med valfri doft. Skaka och spraya på lakanen efter att du bäddat sängen eller när du vill fräscha upp dem.

När vädret tillåter det, låt då lakanen lufta utomhus (och i solen) under veckan som du har dem i sängen, även det gör att många dåliga lukter försvinner.

Advertisement