Vill du ha en ugn som alltid doftar gott? Ta reda på hur du deodoriserar den med gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

20 April 2022

Vill du ha en ugn som alltid doftar gott? Ta reda på hur du deodoriserar den med gör-det-själv-metoder
Advertisement

Att hålla rum och apparater rena är användbart och nödvändigt för god hemhygien och för att de olika apparaterna ska fungera på bästa sätt, men det är utan tvekan också trevligt. Att gå in i ett rum som luktar rent, eller öppna kylen eller ugnen utan att bli attackerad av en stark lukt är verkligen att föredra framför att behöva hantera någon oönskad lukt.

Sålunda kan till och med ugnen, som ofta kapslar in dofterna från maten som har tillagats där såväl som från de rengöringsmedel som används för att rengöra den, deodoriseras för att till och med bli behagligt doftande, och detta kan också göras med mycket hemgjorda, enkla metoder som de som vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Citron: använd en tallrik eller skål som kan placeras i ugnen (även plåt eller ugnsform) och fyll den med ett par fingrar vatten. Halvera två citroner (du kan också prova med bara en) och häll saften i vattnet, lägg de pressade halvorna i behållaren med allt annat.

Låt ugnen (förvärmd) köra på 120 ° i en halvtimme eller i en hel timme, och du kan deodorisera den på ett behagligt sätt, samt - om nödvändigt - lösa upp eventuella formationer av fett.

Du kan också lägga till kvistar av rosmarin eller mynta i skålen med de andra ingredienserna om du gillar dess doft.

  • Vanilj: för en söt doft som kommer att ge intrycket av att vara i ett konditori kan du använda en tesked vaniljextrakt upplöst i en liten skål eller en kopp vatten. Du kan antingen ha den i ugnen påslagen vid 100-120° eller doppa en ren trasa i den, vrida ur den och torka med den på ugnens innerväggar, inklusive botten och tak.
  • Apelsin: om du vill använda apelsiner är det bättre att använda skalen istället för juicen, du kan alltså använda skalen efter att ha ätit eller pressat frukten! Lägg skalen på en bakplåt och låt dem stå i ugnen i en timme, alltid vid låga temperaturer.

     

  • Äpplen: skalen kan även användas med äpplen precis som i fallet med apelsinskal. Tjugo minuter i en förvärmd ugn till 100 eller 120 grader kan räcka. Så småningom skulle du även kunna strö över lite mald kanel på dem.

Dessa metoder kommer att sprida en behaglig lukt i hela köket!

Advertisement