Gör oxiderade bestick glänsande igen med några enkla husmors-knep

av Hilda Maria Morgan

12 April 2022

Gör oxiderade bestick glänsande igen med några enkla husmors-knep
Advertisement

När vi ska duka till ett viktigt tillfälle ställer vi helst fram vårt finaste porslin, inklusive bestick. Och även om de är rena, är ibland vissa bestick fortfarande beslöjade av en lätt patina som gör dem matta. Beroende på om de är gjorda av ädelmetaller eller stål, kan olika metoder användas, och i den här artikeln påminner vi dig om hushållsknep som är användbara för den andra typen, det vill säga bestick av rostfritt stål.

Även dessa behöver faktiskt rengöras noggrant då och då för att återfå sin glans, och för att göra detta kan du använda några enkla gör-det-själv-trick.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

  • Om du vill använda diskmaskinen, se till att du får ett tillfredsställande resultat genom att använda aluminiumfolie. Det är helt enkelt en fråga om att sätta in en aluminiumkula i bestickkorgen innan du stänger den fullastade diskmaskinen och startar en diskcykel. I slutet av programmet lyser metallbesticken som om de vore nya! Hur är det möjligt? I verkligheten beror det på den kemiska reaktionen mellan aluminiumfolien och bikarbonaten som finns i de flesta diskmedeltabletter som används i denna typ av hushållsapparater. Faktum är att vid mycket höga temperaturer (och tvättvattnet i diskmaskinen når den nödvändiga temperaturnivån), reagerar bikarbonaten som finns i tabletterna med aluminiumet och resultatet är att många fläckar och märken avlägsnas från metallen på besticken.
  • Du kan därför även använda bikarbonat i ett manuellt tillvägagångssätt: koka upp lite vatten i en kastrull och häll sedan i några matskedar bikarbonat. När vattnet är kallt, lägg i besticken och låt verka i en halvtimme. Skölj sedan och torka omedelbart.
  • På liknande sätt kan ättika verka, blandat med lika delar vatten.
  • Om du har lite mer tid, fyll en kastrull med varmt vatten, häll i 3 matskedar bikarbonat i den och lägg sedan i besticken så att de täcks helt, låt stå över natten. Sedan behöver du skölja och torka som vanligt.
  • Skapa annars en pasta av ättika och matlagningssalt och gnid den över besticken med en disksvamp, skölj sedan och torka omedelbart.

Vilken är din favoritmetod för att få stålbestick att glänsa?

Advertisement