Upptäck knepen för att alltid få tvätten att bli perfekt

av Hilda Maria Morgan

11 April 2022

Upptäck knepen för att alltid få tvätten att bli perfekt
Advertisement

När man har att göra med tvätt finns det många faktorer att ta hänsyn till: den idealiska temperaturen för varje typ av plagg och tyg, vilken typ av tvätt som passar de olika kategorierna av plagg med mera. Men ibland, även om du följer alla indikationer som lämpar sig för varje specifikt tillfälle till punkt och pricka, blir man inte av med vissa svåra fläckar som de av bläck, eller så sitter djurhåren kvar på kläderna, eller så blir plaggen inte så mjuka som vi skulle vilja.

I dessa och andra fall kan vi använda oss av en rad användbara och enkla knep, som de som vi anger nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

 • Om du vill förhindra att djurhår och annat hår hamnar på kläderna, ta hjälp av en svamp: de som används till disken går bra, de kommer att fånga upp det mesta av smutsen.
 • När det verkar som om tvättmaskinen avger en obehaglig lukt, eller det finns några kalkfläckar, kontrollera filtret och rengör det, sedan kan du starta en tom tvätt på hög temperatur genom att lägga i saften från en citron i tvättmedelsfacket eller direkt i trumman.
 • Har ett plagg blivit färgat med bläck? Du kan försöka ta bort det med hårspray. Lägg tyget på en ren gammal tygtrasa eller hushållspapper och spraya sedan på fläcken. Med en mjuk trasa eller en gammal handduk, nyss fuktad, dutta så att bläcket "löses upp" av sprayen och sakta försvinner. Du måste upprepa operationen flera gånger.

  Proceduren fungerar när hårsprayen innehåller alkohol. Om den inte gör det kan du använda desinficerad alkohol med en bomullstuss.

  Efter att ha använt den här metoden, tvätta plagget för att ta bort eventuellt kvarvarande fläckar.

 • När du vill att tvätten ska bli mjukare, och speciellt om du tvättar plagg eller stoppade plagg, lägg även med 3 tennisbollar i tvättrummen.

 • Om det är en ulltröja som har krympt lite kan du försöka återställa den genom att handtvätta den med varmt vatten och hårbalsam.

 • Ett sätt att undvika för många veck på tyger när de torktumlas är att lägga till några isbitar i trumman!

 • I torktumlaren kan du även använda hopskrynklade aluminiumfolie-”bollar” för att minska statisk elektricitet som byggs upp mellan tygerna. Dessa kommer att se till att tygerna behåller sin idealiska struktur vid beröring, och du kan återanvända samma boll om och om igen, i upp till två månader (en månad om du torktumlar ofta).

Advertisement