Vårstädning: ta reda på hur du fräschar upp madrassen med gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

11 April 2022

Vårstädning: ta reda på hur du fräschar upp madrassen med gör-det-själv-metoder
Advertisement

Att ha en ren madrass hjälper oss att sova bättre, så det är nödvändigt att med jämna mellanrum göra en mer grundläggande rengöring. När säsongsväxlingen kommer är det det perfekta tillfället att ta hand om detta, eftersom det också är rätt tidpunkt att vända på madrassen.

Med några få ingredienser och redskap som ofta redan finns i hemmet kan vi ta hand om våra madrasser på bästa möjliga sätt, även för att ta bort fläckar vid behov och för att sedan deodorisera dem på ett behagligt sätt. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement
Creativo

Creativo

  1. Det första du bör göra när du rengör madrassen är att dammsuga upp så mycket smuts som möjligt med en dammsugare. Bort med hår, död hud och annat skräp så att du sedan kan fortsätta med de andra stegen och tydligt se om det finns några fläckar som behöver behandlas specifikt.
  2. Sedan är det dags att använda bikarbonat: strö ett tunt lager över hela madrassen, och speciellt där du ser svettfläckar. Fördela med en mjuk borste och låt sedan verka i några timmar. Efter det, gå tillbaka till att arbeta med dammsugaren för att ta bort all bikarbonat. Detta kommer att verka mot kvalstren och även deodoriserat madrassen.
  3. Vid denna tidpunkt är det nödvändigt att ingripa på eventuella fläckar.

- Om det är svettfläckar kan du använda en halv liter vatten med 2 matskedar bikarbonat, en matsked Marseille-tvål och 20 droppar eterisk olja efter eget val (lavendel rekommenderas särskilt, som hjälper att slappna av; eller tea tree , som har antibakteriella egenskaper), blandas väl i en sprayflaska och sedan sprayas på en mikrofiberduk, bara för att fukta den. Med trasan ska du badda fläcken genom att gnugga lätt. .

Alternativt kan du också använda 150 ml vatten med 50 ml ättika, och använda på samma sätt.

– För blodfläckar däremot, häll väteperoxid över och med en mjuk trasa lätt fuktad med vatten, gnugga lätt för att försöka absorbera allt som väteperoxiden "löser upp". Upprepa flera gånger, och om det fortfarande finns märken kvar kan du prova en pasta av vatten och bikarbonat (ev. även tillsätta några droppar ättika, men för latexmadrasser är det bättre att använda väldigt lite).

Vänta alltid tills allt är torrt innan du fortsätter med andra operationer.

  1. Om madrassen kan vändas upp och ner, som traditionella eller de som har en vintersida och en sommarsida, gör det nu. För övriga, se tillverkarens instruktioner: vissa kan endast vridas från topp till tå, andra ska alltid förbli i samma position.
  2. Om du vill kan du slutligen förbereda en produkt som du delikat parfymerar madrassen med innan du bäddar. Blanda i en sprayflaska 250 ml destillerat vatten, 120 ml destillerad vit vinäger, 120 ml denaturerad alkohol och 15 droppar eterisk olja efter smak och spraya efter önskemål.

Lycka till!

Advertisement