Frysen arbetar kontinuerligt: hur kan man minska energiförbrukningen?

av Hilda Maria Morgan

07 April 2022

Frysen arbetar kontinuerligt: hur kan man minska energiförbrukningen?
Advertisement

Frysen är en verkligt oumbärlig hushållsapparat: den gör att vi kan fylla på med mat och behålla matrester under mycket lång tid, utan att därför tvingas konsumera allt på en gång eller, när du inte har tid, slänga maten. Men för att hålla all mat som lagras inuti den permanent fryst måste den vara i kontinuerlig drift, därför representerar den en konstant förbrukning av el.

Så hur går man tillväga för att minska konsumtionen? Uppmärksamhet måste ägnas åt ett antal omständigheter som gradvis kan orsaka en överbelastning av arbete för denna viktiga enhet. Vi anger dem nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

 • Placera den aldrig nära ugnen eller andra apparater som blir väldigt varma, eftersom det innebär att du tvingar den att arbeta dubbelt så mycket samtidigt som du knappast kommer att kunna förhindra att den fylls med frost och is varannan eller var tredje vecka. Och så bör du tina den minst en gång i månaden.
 • Avfrostning är dock mycket viktigt. Men eftersom det ofta tar lång tid att få bort isavlagringar, och man inte alltid har tillräckligt med tid tillgängligt (speciellt om det finns många frysta livsmedel inuti som skulle tina upp under tiden), så är det bästa att hitta rätt stund och metod för att på snabbast sätt bli av med isen inuti. För att göra detta:

  - Koppla bort elen och lägg tyg på marken för att samla upp vattnet som kommer ut;

  - Töm frysen

  - Sätt en skål med varmt vatten i den (använd ett underlägg också) och stäng dörren

  - Efter att kastrullen har svalnat, ta bort den och ta bort all is som fortfarande täcker frysväggarna med en spatel

  Avfrostning rekommenderas minst en gång om året, och åtminstone när islagret som bildas på väggarna överstiger 5 mm.

 • Överbelasta aldrig de olika facken: detta gör att mindre luft cirkulerar inuti och därför behöver apparaten anstränger sig hårdare för att hålla temperaturen, samt fylls snabbare med is.

 • Håll aldrig dörren öppen för länge när du plockar ut eller lägger undan mat. För att kunna göra det snabbare, organisera varje låda eller hylla på ett ordnat sätt, så att du kan se vad som finns inuti med en enda blick och omedelbart hitta det utrymme du behöver för att lagra mer mat.

 • Håll gummitätningen ren och kontrollera att den fäster bra, vilket skapar sugeffekten: även en liten glipa innebär att frysen tvingas arbeta mycket mer för att upprätthålla den inre temperaturen.

 • Den högsta rekommenderade temperaturen är -21 ° på sommaren och -18 ° på vintern. Över denna temperatur skulle faktiskt kylkedjan avbrytas.

Det är värt att uppmärksamma dessa små åtgärder för att förhindra att frysen förbrukar energi i onödan!

Advertisement