Vill du inte se ogräs i trädgården längre? Upptäck de mest naturliga metoderna för att eliminera det

av Hilda Maria Morgan

07 April 2022

Vill du inte se ogräs i trädgården längre? Upptäck de mest naturliga metoderna för att eliminera det
Advertisement

Borttagning av ogräs i stenlagda områden i trädgården sker vanligtvis med hjälp av ogräsmedel: dessa är förvisso de mest effektiva och ger synliga resultat nästan omedelbart, men de är också ofta mycket skadliga för jorden, för husdjur och för växter som växer nära det behandlade området.

Om du letar efter alternativa och mer miljövänliga metoder kan du dra fördel av några gröna gör-det-själv-medel, som kan kräva lite mer tålamod och uthållighet men som gör att du kan undvika allvarliga skador. Vi anger några av dem nedan.

Advertisement
pxfuel.com

pxfuel.com

  1. Om du behöver ta bort ogräs från ett litet område är ingenting säkrare för miljön än kokande vatten, och det är dessutom superenkelt att använda. I själva verket behöver du bara koka en stor mängd vatten, och sedan ta ut krukan i trädgården (hantera den med lämpliga handskar för att inte bränna dig) och häll det kokande vattnet direkt på plantorna. Akta dig för stänk och häll inte för nära dina fötter eller kläder för att undvika brännskador. Växter som påverkas av vatten kommer att förlora kraft på några timmar eller dagar, och det kommer att vara möjligt att lätt ta bort dem. Den omgivande terrängen tar emellertid ingen skada.
  2. Om du vill förbättra detta botemedel kan du lägga till lite bordssalt, till och med en mugg full för en stor kastrull. Detta ingrepp är redan mer aggressivt, så var noga med att använda det endast där det inte finns några andra växter som också kan påverkas allvarligt.
  3. Tvål, salt och ättika: det är en lokal behandling och bör därför användas direkt på varje växt. I en flaska ättika tillsätt en halv tesked diskmedel och 1,5 matsked bordssalt, skaka väl och häll sedan i en sprayflaska för enkelhetens skull. Spraya produkten på ogräset gärna under de soligaste timmarna på dygnet. Varning: det kommer inte att få ogräset att försvinna, men med tiden kommer det att drastiskt minska deras tillväxt och underlätta uppgiften att utrota det.

Om du har rensat ogräset och vill fördröja att det återkommer så mycket som möjligt kan du använda:

  • Specifik sand, av mineraliskt ursprung och berikad med hydrofoba ämnen som gör det vattenavvisande, därför kapabla att förhindra tillväxten av nya plantor. Det placeras i mellanrummen mellan tegelstenar eller i asfaltens/betongens sprickor, där plantornas frön gror och skapar nytt ogräs.
  • Majsmjöl: glutenet som finns i det fungerar som ett ogräsmedel och håller även myror borta. Den bästa tiden att använda detta förebyggande botemedel är tidigt på våren.

Lycka till!

Advertisement