Vattenfläckar på disken efter att den diskats? Några knep för att undvika detta

av Hilda Maria Morgan

12 April 2022

Vattenfläckar på disken efter att den diskats? Några knep för att undvika detta
Advertisement

Det är aldrig roligt att öppna diskmaskinen när den har avslutat diskcykeln för att finna olika glas och fat fläckade med vitaktiga spår. Det är ränderna efter hårt vatten som ibland tvingar oss att snabbt tvätta glasen en andra gång för att få dem skinande rena precis så som vi vill ha dem.

Faktum är att detta händer när vattnet är rikt på mineralavlagringar, vilket är vanligt för de flesta stadsvattensystem och för att motverka detta fenomen kan några användbara åtgärder tas till, såsom de som anges nedan.

Advertisement
  • Överdriv inte med diskmedlet: även ett överskott av detta ökar chansen för att du får vattenfläckar på disken, eftersom disken förblir täckt av ett osynligt lager av tvål som håller kvar mineralerna som finns i vattnet.
  • Överbelasta inte diskmaskinen: vattnet når inte likadant överallt, och ojämn sköljning kan bidra till problemet.
  • Använd spolglans: både de som är gjorda speciellt för diskmaskiner och gör-det-själv-alternativ är mycket användbara. Du kan faktiskt använda ättika, eller lösa upp 2 matskedar citronsyra i 100 ml kokande vatten.
  • Använd salt: det måste vara 100% natriumklorid. I själva verket är salterna för diskmaskiner utformade, både när det gäller partikelstorlek och sammansättning, just för att undvika att det bildas kalk i rören som ligger före den sektion där de olika tabletterna eller diskmedlen träder i kraft. Ofta finns det dock i formuleringen av bordssalt även andra medel som inte bör användas i diskmaskinen.
  • Handtorkning av disken gör att fläckarna inte syns lika väl, så du kan avbryta tvättcykeln före torkning, vilket också bidrar till att minska förbrukningen.
  • Överväg oavsett att investera i en vattenavhärdare för hemmet, som tjänar till att motverka överskottet av kalcium- och magnesiumjoner genom att ersätta dem med natriumjoner.
Advertisement

Det finns alltså olika sätt att undvika att behöva ta fram glas som, även om de är rena, verkar grumlade av en vitaktig slöja eller fläckiga av de små märken som lämnats av mineralavlagringar. Har du några andra favoritsätt för att undvika detta problem?

Advertisement