Verkar dammet ständigt regenerera sig? Upptäck några användbara knep för att effektivt ta bort det

av Hilda Maria Morgan

06 April 2022

Verkar dammet ständigt regenerera sig? Upptäck några användbara knep för att effektivt ta bort det
Advertisement

Damm i huset är en ständig närvaro: även den mest noggranna rengöringen lyckas aldrig eliminera varje dammkorn som har hamnat på olika föremål och ytor, men det finns säkert metoder och försiktighetsåtgärder som hjälper till att få det att försvinna nästan helt utan att behöva städa bort den igen efter bara några dagar. För många är det inga problem att leva med ett lager damm på något föremål i huset, men när någon har andningsproblem är det en helt annan historia, och det är verkligen värt att hitta den mest effektiva "attacklinjen".

Damm är faktiskt en blandning av smutsrester, död hud, sand, pollen och pappersfibrer eller tyger som ansamlas i huset, och mycket av det kommer också utifrån. Här är några knep som kan räcka långt för att minska bildandet av damm i huset.

pexels.com

pexels.com

För att undvika dammbildning

 • Undvik att gå runt i huset med ytterskorna på: att lära oss byta dem i hallen med rena tofflor är väldigt användbart för att slippa damma och tvätta huset för ofta.
 • Hundar och katter som lämnar huset är andra faktorer som orsakar förökningen av damm i huset, så efter en promenad vore det bäst att rengöra tassarna så att de inte lämnar så mycket smuts på golven.
 • Ständig rengöring av tyger och ytor är den andra vanan som gör att vi slipper andas in damm varje dag.
 • När du äntligen städar rummen, börja alltid högst upp, så samlas all smuts (inklusive damm) längst ner och när du är klar kommer det inte att finnas mer pyttesmått skräp som kan återvända och fladdra runt i luften.
 • Rengör även tak och väggar: även beklädnaden av själva väggen blir täckt av ett lager damm. Du kan använda samma dammfångande dukar som används på golvet; eller så kan du täcka en vanlig kvast med mikrofiberdukar (du håller dem på plats med gummiband). Eller så kan det vara bekvämt att dammsuga med en mjuk borste som inte förstör någon finish.
 • Byt ofta lakan och kuddar, som fylls med död hud.
 • Glöm inte att rengöra filtren i ventilations- och luftkonditioneringssystemen.
 • Håll fönstren stängda: det är obestridligt att du måste ventilera rummen varje dag, men om dammet är ett allvarligt problem så är det bra att bara göra det under minsta möjliga tid, eller att kanske ta hjälp genom att hålla fönsterluckorna på glänt eller dra ljusridåer som fortfarande låter luften passera.
 • Piska ofta mattor och till och med dörrmattorna utanför ytterdörren.
 • Tillsätt en tesked isopropylalkohol till din hushållstvätt eftersom det kan döda kvalster.

För att rengöra dammiga ytor kan du använda (beroende på det material som ska rengöras):

 • Bikarbonat: lös 30 gram i en liter vatten.
 • Ättika: blanda 200 ml med samma mängd vatten. Används inte på marmor och natursten eller trä.
 • Marseille tvål: en sked tvål används för en liter varmt vatten och kan även användas på ömtåliga ytor.

Var och en av dessa medel används i spraybehållare, redo att sprayas på ytan eller på den mjuka trasan som du vill damma och fånga upp smutsen med.

Lycka till!

Advertisement