Prova geniala knep för att snabbt reparera skor, kläder eller accessoarer

av Hilda Maria Morgan

05 April 2022

Prova geniala knep för att snabbt reparera skor, kläder eller accessoarer
Advertisement

ibland händer det att vi när vi bär en klänning eller väljer vår favoritaccessoar upptäcker att den faktiskt är trasig eller att vi blir förvånade över något fel som gör att vi inte kan använda plagget eller föremålet på rätt sätt? Vi bestämmer oss då ofta för att lämna dem i ett hörn av rummet i väntan på att de ska lagas, och det är inte ovanligt att de blir kvar där i väntan på reparationen väldigt länge.

I vissa fall kan vi dock ta till några riktigt geniala gör-det-själv-trick för att maskera problemet eller lösa det utan att behöva spendera extra pengar: här är några knep som är populära på nätet.

Advertisement

Sneakers blir ofta täckta med mörka märken och fläckar, oundvikliga konsekvenser av dagligt bruk. Ett enkelt sätt att tvätta dem är att lägga dem i tvättmaskinen, men att göra det för ofta sliter ut dem. Så om du bara vill ta bort de mörka märkena från gummidelarna kan du ta hjälp av... Ett suddgummi! För ett akut botemedel kan du prova ett vanligt sudd, men du får bättre resultat med det magiska suddgummi som även används för fläckar på väggar.

Advertisement

Om dina elegantaste skor däremot är skadade av några lätta repor kan du gömma detta om du råkar ha nagellack i samma nyans som skorna hemma eller om det går att hitta i någon butik. Det krävs bara lite, endast på repan, applicera med lite tålamod och dutta eventuellt lite i kanterna med en svamp som de som används för nail art eller smink.

Oavsett orsaken till en plötslig ökning av midjemåttet, kanske efter en graviditet, om du vill fortsätta bära de mest älskade och bekväma byxorna eller jeansen så kan du ta hjälp av en resår att stoppa runt knappen. Självklart kommer du att behöva täcka allt med någon lång tröja, men du kommer åtminstone inte behöva säga adjö till byxorna eller ändra dem oåterkalleligt.

Medan du väntar på att byta ut eller reparera blixtlåset som inte längre fungerar och tenderar att öppna sig hela tiden, undvik oönskade olyckor genom att använda en metallcirkel av de som används till nyckelringar: du sätter den på plats (eller tillsammans) med skjutreglaget, och haka fast den runt knappen i midjan för att hålla dragkedjan uppe och tätt stängd.

När vi tar på oss kläder utan att ha låtit deodoranten torka tillräckligt lämnar den ofta synliga märken på tyget. Istället för att byta direkt, om du sköljmedelspapper till torktumlaren till hands kan du använda det för att få fläcken att försvinna innan du går ut!

Advertisement

Oavsett om det är benen på byxorna eller ärmarna på en tröja, om de är för långa kan du rulla ihop dem och hålla dem på plats med en gummisnodd: lägg den i önskad höjd, på utsidan runt alla tyg, vänd sedan över kanten på benet eller ärmen, skjut in den rakt in i gummisnodden. Så den stannar precis på den höjd du vill, utan att rulla ut!

Har du en ring som är för stor men du inte vill göra mindre kan du ta hjälp genom att använda lite silikon på innerkanten: lägg en liten mängd, så att den minskar den inre omkretsen, låt det torka och hårdna och sedan kan du bära ringen utan att vara rädd för att tappa den.

Vilka andra liknande användbara knep känner du till?

Advertisement