Vilka är de enheter du aldrig bör ansluta till ett grenuttag?

av Hilda Maria Morgan

06 April 2022

Vilka är de enheter du aldrig bör ansluta till ett grenuttag?
Advertisement

Vi använder elektriska multiuttag, vanligtvis kallade grenuttag, i många fall: det är faktiskt sällsynt att ha ett elsystem som är fullt av vägguttag i varje strategisk och användbar punkt i de olika rummen, och det mest ekonomiska och effektiva sättet för att kompensera är att använda förlängningskablar med multiuttag för att ansluta fler enheter.

Det är dock viktigt att vara uppmärksam på hur många och vilka enheter som kopplas till dessa tillbehör. De kan inte användas till någon enhet eller hushållsapparat, eftersom vissa förbrukar mycket mer energi än andra och därför kan en felaktig användning av grenuttaget leda till oönskade och i vissa fall till och med allvarliga konsekvenser.

Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

Vad kan hända? Det minst farliga, såväl som den vanligaste händelsen, är en kortslutning som kan få strömmen att hoppa i det elektriska systemet (eller en del av systemet) som själva grenuttaget var anslutet till. Men när elkablar överhettas kan det till och med leda till brand.

Det finns därför ett antal tips att tänka på när du använder grenuttag.

  • Överskrid inte det maximala antalet uttag som kan rymmas på grenuttaget. Ibland används även adaptrar som gör att du kan ansluta flera enheter i ett enda uttag, men de bör aldrig läggas till ett grenuttag.
  • Överskrid aldrig den maximala spänningen som multiuttaget kan hantera: i allmänhet, för att undvika att göra det, slå på bara en eller två av enheterna som är anslutna till multiuttaget samtidigt. Och omvänt, att slå på 3 eller fler apparater anslutna till samma grenuttag överskrider sannolikt gränsen.

    Generellt är maxgränsen runt 250V / 2500W men det är alltid bra att kontrollera specifikationerna (kanske till och med skriva ner det på en etikett) och även komma ihåg förbrukningen som nås av de olika anslutna enheterna.

  • Koppla alltid mikrovågsugnar och andra mycket energikrävande apparater till ett separat uttag. Ibland överträffar mikrovågsugnen som använder speciella funktioner (t.ex. grillen) tvättmaskinen under en lågförbrukningstvätt.

  • Brödrost och kaffemaskin: i indikationerna från tillverkarna av dessa kategorier av hushållsapparater anges ofta att det är att föredra att ansluta dem till enstaka eluttag. Detta beror på att de lättare kan överhettas än andra apparater under drift, särskilt när de kombineras.

  • Kylskåp och frys: de är aktiva hela tiden, så det är bättre att var och en har sitt eget dedikerade uttag och att de inte kopplas ihop med ett multiuttag! Om det verkligen skulle vara nödvändigt, se till att du investerar i ett grenuttag som lämpar sig för att hantera denna typ av förbrukning.

    Använd även enheter som skyddar det elektriska systemet från överbelastning eller kortslutning.

  • Element och luftkonditioneringsapparater: även dessa är bland de mest riskabla att ansluta till fleruttag, både med varandra och i kombination med andra enheter. De har ofta driftscykler med olika intensitet, eftersom de syftar till att nå och sedan hålla en viss omgivningstemperatur, så energiförbrukningen varierar och det kan hända att de genererar överbelastningar.

Kort sagt, det rekommenderas generellt att använda multiuttag för mindre enheter som endast används ibland, som strömförsörjning, lampor, sänglampor och liknande!

Advertisement