Har du lite tid att ägna åt växterna? Ta reda på vilka som bara behöver ses över en gång i veckan, eller mindre

av Hilda Maria Morgan

08 April 2022

Har du lite tid att ägna åt växterna? Ta reda på vilka som bara behöver ses över en gång i veckan, eller mindre
Advertisement

När du väljer en växt att sätta in i huset måste alla odlingsförhållanden som vi kan garantera beaktas: både de i miljön där den kommer att växa - alltså genomsnittliga temperaturer, ljusstyrka, luftfuktighet; men också de som är beroende av vår odlingskapacitet.

Om vi ​​inte har tid eller erfarenhet av växter är det bäst att försöka odla de som kräver mindre skötsel, och som kan klara sig under ganska långa perioder utan att vattnas. Här är några sorter som kan vara rätt för dig om du har detta behov.

Advertisement

Gullranka

Gullranka

rawpixel.com

Gullranka kan leva även i perioder av torka och värme, i miljöer med luft utan fukt, rum med damm, mörka hörn, och även motstå långvarig torka. De är klätterväxter med vackra hjärtblad, även brokiga, som kan växa på en mängd olika stöd. De gillar inte direkt ljus.

När det gäller vattning betyder det faktum att de är läderartade inte att det är möjligt att glömma dem helt: när temperaturen stiger på sommaren (eller redan på våren), kom ihåg att kontrollera jordens tillstånd minst en gång i veckan och när du hittar det är helt torrt, vattna. Använd fat endast på våren och sommaren och undvik överdriven vattenstagnation.

Advertisement

Begonia

Begonia

Pixabay

Det finns olika typer av begonia och vissa är också mycket lätta att hitta nästan lite överallt, från den dyrbara begonia rex till den vällustiga knölbegonian, men generellt sett älskar alla begonior platser skyddade från direkt solljus, särskilt på sommaren på platser där höga temperaturen nås.

Dessa växter behöver lite vatten, och om du vattnar dem rikligt en gång för alla kan det även på sommaren räcka med att komma ihåg att vattna dem endast var 10-15:e dag - förutom i perioderna med den värsta värmen, då det är bra att kontrollera jordens tillstånd. minst en gång i veckan. Tänk alltid på att ställa dem i krukor med bra dräneringshål och en väl upplöst jord som inte skapar stillastående vatten.

Kaktus

Kaktus

pexels.com

Kaktusar är en mycket stor familj av växter av många olika typer, men alla tenderar att överleva under extremt svåra miljöförhållanden. Även om det finns sorter som behöver vatten oftare än andra, lider kaktusar vanligtvis av röta på grund av övervattning. Så se till att du bara vattnar när jorden verkligen är helt torr.

Placera dem i mycket ljusa miljöer: vissa kan överleva även i utrymmen med mindre ljus, men deras tillväxt kommer att offras och troligen kommer du knappast någonsin att se dem blomma.

Garderobsblomma

Garderobsblomma

pexels.com

Det är växten som man - nästan – helt kan glömma: den klarar sig även i dåligt upplysta miljöer och tål att vara länge utan vatten. Det är en av de mest populära krukväxterna. Den behöver en lägsta temperatur som aldrig sjunker under 15 °, och om du placerar den i ett ljust område eller i solen kommer den bara att behöva vattnas mer och oftare. I mindre upplysta områden (inte i mörker) kan det gå veckor på vintern eller många dagar på sommaren utan att du behöver ge den vatten. Man förstår det rätta ögonblicket genom att sticka ner ett finger i jorden: när det är torrt är det dags att vattna.

Advertisement