12 geniala idéer för att kreativt återvinna Tetrapak-paket

av Hilda Maria Morgan

25 April 2022

12 geniala idéer för att kreativt återvinna Tetrapak-paket
Advertisement

Nuförtiden säljs många typer av mat och dryck, till att börja med mjölk, i förpackningar med Tetrapak. Med detta namn, som faktiskt också är namnet på det ledande svenska företaget inom sektorn för denna typ av livsmedelsförpackningar, menar vi de fyrkantiga förpackningarna som mestadels är gjorda av papper, belagda på utsidan med ett plastmaterial (polyeten) och inuti med en tunt lager av aluminium som skyddar innehållet från syre och ljus, vilket garanterar bästa konservering.

Detta innebär att, genom att eliminera den externa plastfilmen, får du kartong beklätt med aluminium, alltså två material som kan vara användbara i många kreativa jobb, som de som vi anger nedan: ta reda på hur du fantasifullt kan återvinna Tetrapak.

Advertisement

Det räcker att klippa av de högsta behållarna och dra av de yttre plastetiketterna för att avslöja det grövre papperet under, och genom att dessutom vrida på toppen för att få ut metallkanten får du en korg att använda som du vill, även för att bevara lite choklad!

Advertisement

De högre förpackningarna, med till exempel mjölk och fruktjuicer, är perfekta att förvandla till hus. Man kan då lättare måla utsidan vit och sedan eventuellt dekorera ovanpå färgen.

Husen skulle kunna bli till fantastiska lyktor för värmeljus, aluminiumytan inuti är perfekt för att reflektera ljuset.

Man måste alltid tvätta insidan noga, då den innehållit mat, sedan kan man använda förpackningen som man vill. De skulle kunna passa bra som långa, smala lådor i en DIY-hylla.

Det finns de som har förvandlat mjölkbehållaren till en fågelmatare!

Advertisement
Tutorial via homeideasandinspirations.blogspot.com

Tutorial via homeideasandinspirations.blogspot.com

Denna krans är dekorerad med små fiskar utskurna ur ett Tetrapak-paket och sedan målade för hand!

Korgen gjord av Tetrapak är också lämplig för att hålla krukor med växter.

Advertisement

Eller att bli en såbädd! Faktum är att om du lämnar biten med locket intakt och skär bort den motsatta långsidan, så att locket blir kvar på botten av behållaren du skapar, så kan vattnet rinna ut ur den öppningen.

Och skulle det inte vara roligt att ha en såbädd som ser ut som en rabatt i trädgården till ett litet hus? Där huset inte är annat än ett hus av ett av de mindre Tetrapaken, 500 ml!

Advertisement

Tänk om behållarna användes som formar till betongskapelser?

Tutorial via icreativeideas.com

Tutorial via icreativeideas.com

Det finns också de som har tänkt på att skära ut Tetrapaken genom att skapa trianglar som fogas samman för att bilda hexagoner och femhörningar. De senare kilas sedan ihop och limmas ihop för att skapa en perforerad sfär, som inte blir något annat än en otrolig gör-det-själv-lampa.

Har du någonsin funderat på att återvinna Tetrapak till dina projekt?

Advertisement