Örter ständigt redo till matlagningen? Ta reda på hur du fixar till praktiska kuber!

av Hilda Maria Morgan

05 April 2022

Örter ständigt redo till matlagningen? Ta reda på hur du fixar till praktiska kuber!
Advertisement

Det finns flera användbara metoder för att få färska aromatiska örter att hålla länge, som annars är svåra att ha redo att plockas under de kallaste perioderna på året, och ibland även under sommarens varmaste dagar. En av de mest bekväma är den som går ut på att frysa in dem för att ha kuber redo att lägga i en kastrull eller stekpanna, redan portionerade och kanske till och med fulla av en blandning av olika aromer.

Nedan förklarar vi den mycket enkla metoden för att förbereda dessa kuber, och några andra alternativ för att bevara de aromatiska örter du tycker mest om under lång tid.

Advertisement

Samla alla blad och kvistar av de aromatiska örterna som du behöver från växterna: ibland är det ett sätt att rädda det som kan räddas innan vintern kommer, men det är också användbart när du ska beskära en planta - till exempel - rosmarin eller timjan som vuxit för mycket och man vill inte slänga kvistarna. I alla fall, när du skär delar av plantorna gör det med sax (eller kniv) med mycket vassa och steriliserade blad, och om du vill få plantan att hålla så länge som möjligt, informera dig om det bästa sättet att ingripa på. Det finns växter där man bara skär av det yttersta av dem och andra som tål mer aggressiva nedskärningar utan att riskera att dö. Kort sagt, att plocka löven kan också vara en möjlighet att främja en frodigare tillväxt av växten!

I vilket fall som helst, överdriv inte med att minska storleken på plantan. Det är nödvändigt att lämna tillräckligt med vegetation för att säkerställa växtens överlevnad, och också för att undvika att eliminera alla blomställningar: aromatiska växter är bland favoriterna hos bin och andra viktiga insekter för vårt ekosystem.

Rengör bladen och kvistarna: även dessa bör tvättas som du gör med frukt och grönsaker för att eliminera bakterier och andra orenligheter, sedan för att torka dem försiktigt, tryck dem försiktigt mellan två ark hushållspapper och låt dem lufttorka.

Skär dem i små bitar, hacka dem precis som om du skulle använda dem just då till någon maträtt.

Advertisement

Vid det här laget fyller du iskubsbrickan upp till hälften i de olika facken i en eller flera iskubsbrickor med örter: du bestämmer om du vill blanda några olika typer i varje fack eller inte.

Fyll varje fack med olivolja för att helt täcka örterna.

Täck plåtarna väl med plastfolie och ställ in i frysen.

Alternativa metoder

Om du föredrar att laga mat med smör och örter, kan du också skapa salamiformade smörklattar som du sedan skivar för att använda önskad portion.

Tillvägagångssättet är mycket enkelt: använd rumstempererat smör, som därför är tillräckligt mjukt för att bearbetas och lägg det i en metall- eller keramikskål, tillsätt sedan den hackade aromatiska örten som du vill ha (timjan, gräslök, etc.) och blanda väl med en slev för att fördela allt. Var noga med att inte vidröra med händerna, vars värme skulle få smöret att smälta för mycket. När du har fördelat örterna väl i smöret, ta plastfolie (eller bakplåtspapper) och formera en rulle, precis som en salami.

Du kan förvara den inslagen i plastfolie eller till och med i aluminiumfolie, men den förvaras i kylen och kommer att ha samma hållbarhet som smöret som använts.

Annars finns det alltid alternativ för att torka örter och förvara dem i burkar. Detta kan göras

  • Förvara knipporna upp och ner på en torr, sval och mörk plats, täckta med muslin eller gasväv för att förhindra att de blir dammiga eller smutsiga;
  • Med en torkmaskin;
  • Tillaga dem i ugn på lägsta temperatur i ungefär en timme, vänd dem efter 30 minuter för att se till att de torkar jämnt.

Vilken metod föredrar du?

Advertisement