Vakuumpacka täcket? Upptäck detta TikTok-knep för att göra det även med en nödlösning

av Hilda Maria Morgan

04 April 2022

Vakuumpacka täcket? Upptäck detta TikTok-knep för att göra det även med en nödlösning
Advertisement

Att förvara täcken, men även vissa filtar och vadderade kläder kräver två alternativa förutsättningar: gott om plats tillgängligt i garderoberna eller ett effektivt vakuumsystem.

Numera är vakuumpackandet den vanligaste lösningen, för genom att lägga de där otympliga plaggen i specialpåsar och dra ur all luft får man riktigt tunna förpackningar som tar väldigt lite plats i möblerna och även ser till att damm och mögel som kan förstöra de olika föremålen undviks. Men vad händer om till exempel en av vakuumpåsarna spricker eller du upptäcker att du inte har rätt påsar hemma? Då kan en mycket enkel nödlösning användas.

via @estela_tips/TikTok

Video Tutorial via @estela_tips/TikTok

Video Tutorial via @estela_tips/TikTok

Som också förklaras i en populär TikTok-video@estela_tips-kontot, kan det faktiskt hända vem som helst att ett föremål plötsligt expanderar och "exploderar" i garderoben, eftersom en vakuumpåse gått sönder.

I så fall behöver du bara ha:

  • en rejäl soppåse, det vill säga de svarta, tjocka och tåliga påsarna
  • Ett band eller en resår som man ordentligt kan stänga förpackningen med eller ännu hellre
  • Självhäftande tejp som har en bra tätning (som de som används i verkstäder)
  • En dammsugare som har ett munstycke som enkelt kan stoppas in i plastpåsen vid rätt tidpunkt.

Tekniken är intuitiv:

  1. Vik täcket noggrant, för att försöka komprimera det redan här så mycket som möjligt.
  2. Lägg det i påsen så att kanterna blir väl fria: du behöver ha plastflikar som är tillräckligt långa för att kunna sätta in dammsugaren.
  3. Håll påsen stängd med en hand, så att du har den öppna delen av påsen i en knytnäve, som en "tofs" av plast.
  4. Sätt in munstycket på dammsugaren i den öppna änden av påsen, försök att inte låta täcket expandera inuti och aktivera apparaten
  5. När du har sugit in all luft du kan, var snabb med att stänga förpackningen med band och/eller tejp, så att den förblir tunn och lätt. Man vill ju inte att även denna ska "explodera" i förväg i garderoben!

Det är ett riktigt enkelt och bekvämt knep, men det finns ingen garanti för att dessa "gör-det-själv"-vakuumpåsar kommer att hålla lika länge och utan incidenter som de specialdesignade. Därför är det alltid tillrådligt att byta ut dem så snart som möjligt med riktiga sådana.

Advertisement