Morgonstretch i sängen: upptäck de perfekta rörelserna för att må bättre hela dagen

av Hilda Maria Morgan

10 April 2022

Morgonstretch i sängen: upptäck de perfekta rörelserna för att må bättre hela dagen
Advertisement

Att gå upp tidigt och springa är inte något för alla, men kanske är det inom räckhåll för de flesta att göra några stretchrörelser medan vi fortfarande ligger i sängen på morgonen.

Vi vet alla att regelbunden träning är bra för vår hälsa, men vi har inte alltid tid eller lust att följa lämpliga rutiner. Och om vi lever ett mestadels stillasittande liv är det väldigt lätt att vi, egentligen i alla åldrar, råkar kämpa med muskel- eller skelettsmärtor som förstör våra dagar. Att ha en stel rygg, eller nedsatt ledrörlighet är mycket mer hämmande än man kan tro, i vardagen.

Det finns en rad yogarörelser som inte är något annat än långsamma stretchövningar, av den typ som verkligen finns inom räckhåll för alla, och som kan göras även när vi fortfarande ligger i sängen på morgonen eller till och med innan vi ska sova: i det första fallet hjälper det oss att möta dagen med mer energi, i det andra främjar det avslappningen av kroppen för att komma till ro.

Sträck ut hela kroppen

Andas långsamt in och för armarna över huvudet, väl utsträckta, tills fingrarna flätas samman. Sträck samtidigt på benen genom att räta ut fötterna. Räkna långsamt till fem medan du andas långsamt och slappna sedan av. Upprepa rörelsen tre gånger.

Advertisement

Böj dig mot marken

Sätt dig på sängkanten, med fötterna på golvet och benen böjda. Lyft långsamt upp armarna ovanför dig och böj sedan hela bålen framåt, utan att flytta benen. Du borde nå golvet med fingrarna, se till att bröstkorgen är i kontakt med knäna. Du kan också ta tag i anklarna med händerna om du kan. Stå kvar i denna position i några sekunder och res dig sedan långsamt upp och återgå till sittande läge.

För knäna mot bröstet

Du börjar liggandes på rygg, med armarna utsträckta längs sidorna. Använd dina mag- och höftmuskler, lyft och böj benen tills knäna är mot bröstet. Håll dem tryckta mot bröstet med hjälp av händerna i 10 sekunder eller mer, samtidigt som du andas långsamt och djupt. Återgå sedan genom att lugnt sträcka ut benen.

Vridning av ryggen

När du lämnar föregående position kan du göra denna.

När du för armarna åt sidorna eller över huvudet, låt dem slappna av på sängen som du vill, istället för att sträcka ut benen, håll dem böjda men släpp dem åt sidan. Det viktiga är att försöka att inte röra ryggen: ​​du kommer vrida kroppen långsamt men så långt du kan. När dina knän nuddar sängen, vrid huvudet till motsatt sida och stanna i den positionen i 10 sekunder eller mer.

Gör sedan, alltid med uppmätta rörelser, den motsatta rörelsen, vrid kroppen i motsatt riktning.

Sittande framåtböj

Sträck ut benen och håll ihop fötterna, håll först ryggen rak i sittande läge. Därifrån lutar du bålen framåt och för händerna över benen tills du rör vid tårna eller tar tag i anklarna. Bröstet kommer att röra vid benen, som om kroppen veks in under dig. Sitt kvar så med ryggen rak, axlarna långt från öronen och försök att slappna av så mycket som möjligt under några sekunder, och sätt dig sedan upp.

Advertisement

Korsa benen liggandes

Ligg på rygg på sängen, böj knäna och håll fotsulorna på sängen och lyft sedan ett ben genom att böja knät utåt och placera foten på det andra knäet: du kommer att korsa benen som om du skulle bilda en "4". Räkna till fem medan du andas långsamt och sätt tillbaka foten på marken, gör sedan samma sak med det andra benet.

Testa dessa övningar varje dag innan du går upp ur sängen, det kommer att göra skillnad!

Advertisement