Fönsterputsens ABC: följ dessa tips för att noggrant rengöra fönster och fönsterkarmar

av Hilda Maria Morgan

03 April 2022

Fönsterputsens ABC: följ dessa tips för att noggrant rengöra fönster och fönsterkarmar
Advertisement

Varje gång vi går in i ett rent och städat rum men med fönstren ogenomskinliga på grund av smuts och fläckar som regndropparna lämnat efter sig är det som om vi inte kan uppskatta till hundra procent den allmänna städningen. När istället glaset är perfekt genomskinligt och fönsterkarmarna också är välpolerade, då kommer bättre ljuset in och det yttre landskapet syns klart och tydligt, och så allt verkar renare.

När det kommer till rengöring så är det alltså bra att göra det på ett sätt som säkerställer bästa resultat. Här är några tips att dra nytta av för att få felfria fönster.

Advertisement
Creativo

Creativo

Vilka produkter ska man använda för att putsa fönster?

 • Det är bäst om vattnet är ljummet: om det är för varmt avdunstar det snabbare, men är det ljummet får det en temperatur som klarar att lösa upp smutsen bra utan att avdunsta för snabbt.
 • Alkohol: det är favoritsubstansen och lämna praktiskt taget inga fläckar alls
 • Vit vinäger: använd den om du behöver ta bort kalkfläckar snarare än smuts eller damm. Tillsätt den bara i vattnet - ett glas i en hink räcker men du kan också öka dosen.
 • Diskmedel: tillsätt några droppar i vattnet om det är mycket smutsigt. Till fönsterkarmarna används vanligtvis vatten med lite diskmedel eller Marseille-tvål.

De mest populära DIY-tricken:

 • Tidningspapper: det är bättre att använda fönsterskrapor. Tidningar fungerade utmärkt på alkohol, men den typ av bläck som används nuförtiden kan lämna streck efter sig.
 • Tvätta inte fönster då solen skiner på dem: sant. Det gör att produkterna torkar omedelbart och kommer därför lämna synliga ränder, särskilt om det används på fönsterkarmar.
 • Tillsätt några droppar glycerin: det kan hjälpa för att hålla fönstren renare längre!
 • Nylonstrumpbyxor: de kan användas, men efter tvätt att fönstren tvättats, för att få kvarvarande märken eller damm att försvinna.
 • Svart te: det är utmärkt för att avfetta på grund av tanninerna, men var noga med att inte fläcka ner fönsterkarmarna!

Hur man tvättar fönster

 1. Skydda golvet med gamla tygtrasor, speciellt om du har matta eller parkettgolv.
 2. Börja med fönsterkarmar och handtag, damma och ta bort spindelväv och tvätta sedan med tvålvatten.
 3. Använd nytt tvålvatten (eller andra medel om du föredrar) med en ren svamp på glaset, rör den uppifrån och ned. Om du behöver ta itu med svårnådda hörn och svåra fläckar, använd mocka- eller mikrofiberduk.
 4. Ta bort allt med en fönsterskrapa, uppifrån och ned, och torka av då och då med en ren tygtrasa. Återigen kan mocka eller mikrofiberdukar vara behjälpliga till att avsluta jobbet.

Vilket är ditt favoritknep för att tvätta fönstren?

Advertisement