Är silikontätningen på diskbänken svart av mögel? Få det att försvinna med enkla metoder

av Hilda Maria Morgan

03 April 2022

Är silikontätningen på diskbänken svart av mögel? Få det att försvinna med enkla metoder
Advertisement

Ibland är diskbänken tätad med en silikonpackning: i vissa modeller är det faktiskt så att i springan mellan kanten på diskbänken och möbeln som inrymmer den, används silikontätningsmedel för att skapa en vattentät fog, för att inte vattnet ska kunna passera under.

Kanske är det ett senare ingrepp på gamla och mer rustika diskbänkar där förreglingssystemet inte räcker till, men där det finns en silikonfog runt diskbänken är det lätt att denna blir mörk med tiden. Detta beror på bildandet av mögel som trivs under fuktiga förhållanden som de som genereras precis runt diskbänkarna men även i badrummet. Läs vidare för att ta reda på hur du kan motverka detta problem.

Advertisement
Creativo

Creativo

När situationen är tillräckligt allvarlig, rekommenderas att använda blekmedel direkt. Andra ämnen kan också bekämpa mögel, men för en effektiv och snabb operation är det blekmedel som fungerar bäst. Utrusta dig därför med:

 • Gummihandskar
 • Väldigt varmt vatten
 • Blekningsmedel
 • En tvättsvamp
 • Diskmedel
 1. Fyll baljan med varmt vatten
 2. Tillsätt lite blekmedel (överväg inte mer än ett halvt glas)
 3. Häll även på några droppar diskmedel och blanda med en träbit (eller ett föremål som du sedan kan slänga)
 4. Med svampen (eller med en rengöringsduk) gnid blandningen på silikonet.
 5. Låt verka i 30-60 minuter och skölj sedan väl

Se till att du ventilerar rummet mycket väl medan du arbetar med blekmedlet och försök skydda din näsa och mun också för att inte andas in det. Om du av någon slump märker att mörk smuts finns kvar, upprepa processen när du kan. Om situationen är för komprometterad, ta bort silikonet helt och tvätta i alla fall sedan diskbänkens kanter samt möblerna som varit i kontakt med det mögliga silikonet med samma procedur. När allt är torrt kan du lägga på lite nytt silikon.

Om du däremot tycker att lite mindre aggressiva och säkerligen mer ekologiskt hållbara metoder kan räcka så kan du alternativt prova med:

 • Bikarbonat och väteperoxid: fyll en sprayflaska med en kopp väteperoxid och två matskedar bikarbonat, och om du vill kan du även lägga till några droppar eterisk olja av tea tree och sedan spraya på silikonet. Låt verka i minst 10 minuter och skrubba sedan med en tandborste. Skölj väl och torka.
 • Citronsaft och bikarbonat: strö först bikarbonat på området som ska rengöras och häll sedan över hett vatten. Medan du låter det verka i några minuter, fyll en sprayflaska med vatten, saften av en citron och en tesked bikarbonat. Skaka väl och spraya på fläcken, skrubba med en svamp eller tandborste, skölj sedan och torka. Som ett alternativ till citronsaft kan du även använda ättika.
 • Citronsyra: Häll 150 gram citronsyra i en en-liters sprayflaska och fyll resten med varmt vatten för att lösa upp det. Du måste sedan använda blandningen och låta den verka i 15 minuter eller mer innan du sköljer och torkar.

Advertisement