Har du en låda med WD-40 hemma? Ta reda på hur många sätt du kan använda den på till de dagliga sysslorna!

av Hilda Maria Morgan

02 April 2022

Har du en låda med WD-40 hemma? Ta reda på hur många sätt du kan använda den på till de dagliga sysslorna!
Advertisement

Alla som provar på gör-det-själv-arbeten känner med största sannolikhet till, även enbart själva namnet, WD-40. Denna förkortning är namnet på en smörjande och upplåsande produkt som ursprungligen användes för att reparera motorer och som alltid används för många underhållsjobb.

Med tanke på dess sammansättning och bekvämligheten med själva förpackningen kan den även användas för andra typer av uppgifter: den fungerar mot rost, skyddar mot fukt, löser upp envisa smutsfläckar av fett (tjära, lim med mera). Så du behöver inte arbeta med motorer för att kunna utnyttja all dess potential: det är ett mångsidigt hjälpmedel att ha redo för många vardagliga sysslor, vi anger några nedan.

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Ta bort svåra fläckar som läppstift, kaffe, te, bläck eller sås: spraya produkten på fläckarna, låt den verka i tjugo minuter och skölj sedan noggrant med varmt vatten. Efter det tvättar du plagget för hand (eller utan andra kläder) med vanligt tvättmedel.

Det finns de som också använder det på liknande sätt för svåra fläckar på mattan, som de som orsakas av utspillt vin.

Advertisement
  • Ta bort etiketter och klistermärken: oavsett om det gäller glasburkar eller flaskor, eller till och med bilen, kan lite WD-40 helt lösa upp limmet och hjälpa till att ta bort klistermärkena utan problem.
  • Undvik att speglarna immar igen: spraya en liten mängd, sprid den med en trasa för att skapa en hinna på spegeln, det kommer att skapa en patina som undviker kondens, så att spegeln inte immar igen.
  • Den kan också eliminera spår av kalk från glas, som i duschboxen: rengör glaset med lite av denna spray, låt det verka ett ögonblick (också för att inte andas in ångorna) och gnugga sedan med en trasa, skölj och torka väl.
  • Om du ska skotta snö, spraya lite WD-40 på den så fastnar inte snön på spaden och du kan jobba lättare.
Autocare Norge/YouTube

Autocare Norge/YouTube

Ta bort tuggummi från tyg: när inget av de vanliga medlen fungerar, spraya bara lite olja på tuggummit, låt det verka ett par sekunder och sedan kan du enkelt ta bort det.

Vattentäta dina skor: Har du tygskor som du vill få vattentäta? Fyll dem med tidningspapper, spraya sedan WD-40 över hela ovandelen och låt torka. När de är helt torra tar du bort pappret från insidan och så är de klara!

Har du någonsin använt WD-40 i liknande fall eller känner du till andra användningsområden?

Advertisement