Radera fläckar på vita väggar med magiska suddgummi och andra gör-det-själv-medel

av Hilda Maria Morgan

31 Mars 2022

Radera fläckar på vita väggar med magiska suddgummi och andra gör-det-själv-medel
Advertisement

Den vanligaste färgen på väggarna i ett hem är vita, och med goda skäl: de förstärker ljusstyrkan i rummen, låter dig fokusera på formerna i varje miljö och blir en målarduk från vilken möbler, inklusive dekorationer och tillbehör, står ut med mycket mer kontrast. Men de har en nackdel: de måste rengöras då och då för att kunna bevara sitt vita utseende, eftersom även minsta fläck omedelbart syns tydligt på dem.

Ett användbart medel för att bokstavligen sudda ut mörka märken som råkar vara på väggarna är det magiska suddgummit, som är väldigt lätt att använda och praktiskt för att snabbt ta bort de mest uppenbara märkena. Det finns också andra metoder att använda, vi anger några av dem nedan.

Advertisement
Video via @lacasadimattia/TikTok

Video via @lacasadimattia/TikTok

Det magiska suddgummit är tillverkat av melaminformaldehyd, för att användas gnuggas det inte bara på väggarna, utan det behöver blötläggas i vatten och sedan kramas ur ordentligt, så att det inte droppar. Då kan du använda det som en vanlig tvättsvamp på väggen, utan att oroa dig för att det kommer att lämna några "smulor", precis som suddgummin.

Som du tydligt kan se i den här TikTok-videon från @lacasadimattia-kontot, lyckas gummit faktiskt få de mörka fläckarna och märkena som oundvikligen bildas på husets väggar att försvinna. I videon ser vi också att för att helt slutföra arbetet är det lämpligt att sedan torka med en mjuk, lätt fuktad trasa för att ta bort eventuella rester.

Om du inte har det magiska suddgummit eller vill prova andra metoder kan du välja mellan:

  • En balja med varmt vatten och Marseille-tvål eller svart tvål (även känd som afrikansk tvål), där du doppar en tvättsvamp eller trasa och sedan efter att ha vridit ur dem, gnider dem mot väggen för att tvätta den. Används för väggar målade med akrylfärg eller tvättbar tapet.
  • Ättika på de mest uppenbara fläckarna och märkena, torkas av med en mjuk trasa.
  • När fläcken är av mögel måste du bekämpa den med blekmedel. Skydda alltid dina händer och andningsvägar och ventilera rummet under och efter tvätt. Späd 50 ml blekmedel i en liter vatten och spraya på fläckarna, och skölj noggrant efter en timme. Ett användbart, men mindre aggressivt alternativ är väteperoxid, vilket dödar sporer. Du kan dock behöva passera den flera gånger och låta den verka under längre tid.

Hur föredrar du att tvätta husets väggar?

Advertisement