Vilka är de smutsigaste föremålen i huset som vi glömmer att rengöra?

av Hilda Maria Morgan

01 April 2022

Vilka är de smutsigaste föremålen i huset som vi glömmer att rengöra?
Advertisement

Från badrummets till kökets alla olika ytor, men också husets alla golv och fönster: varje vecka håller vi alla dessa ytor rena, och vissa tar vi dessutom hand dagligen eller nästan. Men det finns också en rad objekt som vi använder varje dag och ändå inte inkluderas i den vanliga städrutinen, och kanske inte heller i den mest enstaka städrutinen.

Ändå är även dessa föremål som en magnet för bakterier och smuts, eller så kan de vara värd för mögel och andra skadliga ämnen. Låt oss ta reda på vilka de är.

Creativo

Creativo

  • Tvättmaskinens dörrtätning: vid varje tvätt hamnar smuts som kommer från tvätten inte bara i filtret utan också i en mellanrummet mellan dörrtätningens gummiveck. Där, på grund av vattnets stagnation och det faktum att det är en sluten och isolerad miljö, skapas de ideala förutsättningarna för uppkomsten av mögel. Vi måste därför komma ihåg att rengöra det området också, kanske med en gör-det-själv-spray baserad på vatten blandat med ättika eller bikarbonat, eller med väteperoxid och citronsaft, eller till och med en liten del blekmedel. Spraya detta i tätningen, tvätt-trumman och facket där diskmedel läggs, torka sedan bort med en våt trasa och torka ordentligt.
  • Tandborsthållare: dessa behållare kommer i kontakt med vattnet som rinner från själva tandborstarna, samt fukten i själva badrummet, och blir lätt bördig mark för svampar och mögel som sedan snabbt kommer i kontakt med vår kropp. Ett par gånger i veckan, kom därför ihåg att tvätta tandborsthållarna med varmt vatten och en desinficerande tvål, eller också med väteperoxid. Du kan till och med stoppa in glaset direkt i diskmaskinen!
Advertisement
piqsels.com

piqsels.com

  • Handdukshängare: precis som andra badrumsytor är handdukshängarna alltid i kontakt med luft och fuktiga föremål, och det saknas inte heller damm. Men eftersom inte alla kan tänka sig att tvätta dem regelbundet, blir de med tiden ett av de smutsigaste och mest ohygieniska föremålen i huset. Även för dessa, beroende på vilket material de är gjorda av, kommer det att vara bra att använda rengöringssystem som sanerar dem, med lämpliga tvålar eller väteperoxid.
  • Knoppar, handtag och strömbrytare: vi rör vid dem varje dag och de är en riktig grogrund för bakterier och smuts. Tänk då på att rengöra dem med desinfektionsmedel eller ännu hellre med 60-70 % alkohol. Var alltid försiktig med strömbrytarna så att du inte sprejar flytande produkter på dem, utan fukta trasan och torka sedan försiktigt över strömbrytaren för att inte få in vatten eller fukt i mellanrummen.
Creativo

Creativo

  • Fjärrkontroller: TV-apparater, stereoapparater och alla andra föremål som fjärrstyrs av en fjärrkontroll gör att vi dagligen använder dessa verktyg, och kanske till och med av flera olika personer. Även dessa behöver alltså rengöras från fingerfett och smuts som bildas mellan tangenterna, samt desinficeras. Och även i det här fallet är produkter med 60 eller 70% alkohol bra, bäst är om de sprayas på trasan som vi sedan torkar på själva fjärrkontrollen, för att undvika skador.

Lycka till!

Advertisement