10 fantastiska idéer för att förvandla utrymmet under trappan till en sofistikerad vinkällare

av Hilda Maria Morgan

03 April 2022

10 fantastiska idéer för att förvandla utrymmet under trappan till en sofistikerad vinkällare
Advertisement

Idéerna för att inreda utrymmet under trappan är flera: du kan skapa garderober, förråd, till och med studiehörn, badrum, ett rum till hunden, minilounger med mera. Mer sällan är det dock tänkt att förvandla dessa ofta smala och inte särskilt beboeliga utrymmen till en vinkällare.

Men om de är utrustade på rätt sätt blir de verkligen ett element av stort värde, oemotståndliga för alla de som är sanna beundrare av vin. Att fylla dessa "svåra" utrymmen med hyllor som rymmer flaskor gör att de kan utnyttjas bättre än minirum eller garderober, och att sedan se vinsamlingen genom dörren eller glasväggarna är en smakfull överraskning i inredningen. Låt dig inspireras av idéerna nedan.

Advertisement

Hyllorna som inrymmer flaskorna kan vara av olika material som betong eller metall, men den man föredrar är alltid trä. Vi rekommenderar speciellt trä av gran eller kastanj, som är de som garanterar att rätt fuktighetsnivå bibehålls.

Metall å andra sidan värms lätt upp, och värme är vinkonserveringens fiende.

Advertisement

Källare behöver inte nödvändigtvis vara så stora att man kan gå in i dem stående, så länge man bekvämt kan nå varje flaska och att det vid behov finns tillräckligt med belysning för att se vilket vin man ska välja.

Med mer ambitiösa projekt kan luftkonditionerade miljöer skapas. För bevarandet av viner är det faktiskt tillrådligt att hålla en mestadels stabil temperatur, utan stora termiska avvikelser. Det bör inte gå under 10 grader eller stiga över 22.

Dessa isolerade, luftkonditionerade miljöer har också kontrollerade luftfuktighetsgrader. Faktum är att när luften är för torr kan vinet förstöras. Överdriven luftfuktighet å andra sidan skapar inte lika många problem, om inte för etiketterna. Den rekommenderade mängden är vanligtvis mellan 60 och 80 % luftfuktighet.

Dessa källare är ofta upplysta på ett scenografiskt sätt men var försiktig: när ljuset är starkt kan det också förstöra vinet (eftersom det producerar värme). Undvik därför spotlights som placeras nära flaskorna och som riktar ljuset mot dem.

Advertisement

När trappan är brant blir utrymmet under trappan högt och detta gör att du kan skapa riktiga rum sär under som man kan gå in stående. Där kan du gå loss med valet av entrédörr.

... Det blir mer eller mindre modernt beroende på husets inredning.

Advertisement

Även utrymmen som kan ses från alla håll tack vare stora glasfönster är extremt scenografiska.

Advertisement

Och man skulle till och med kunna nedan för trappan projicera profilerna från trappan med glasväggar, även när rampen ovanför i sig inte skulle kunna skapa ett rum.

Skulle du vilja ha en vinkällare i ditt hem?

Advertisement