Är duschavloppet fullt av hår? Ta reda på hur du enkelt får bort det

av Hilda Maria Morgan

04 April 2022

Är duschavloppet fullt av hår? Ta reda på hur du enkelt får bort det
Advertisement

Det är aldrig trevligt att vara med om vatten som stagnerar i duschen, badkaret eller handfatet, och när det händer är det alltid ett symptom på stopp i avloppet.

Hindret som inte tillåter vattnet att rinna beror i de flesta fall på sammanflätning av hår: hår är bland de material som har svårast för att glida igenom rören, och som faktiskt trasslar ihop sig tills det fastnar. Från det ögonblicket räcker det med lite tvål och så blidas det oönskade nystan i rören. Men när det är dags att ta hand om en så oangenäm uppgift, kan den angripas med en metod för att få det gjort så effektivt och smärtfritt som möjligt.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Dra ut håret manuellt med hjälp av pincett: använd gammal pincett och dra upp så mycket du kan av håret som finns där under. Om det råkar vara en pincett som du vill använda igen senare, se till att tvätta och desinficera den ordentligt efteråt.

  • Istället för pincett kan du också använda en metallgalge: du behöver böja kroken lite så att den kan komma in i avloppet. Alternativt kan du skapa en krok med en tjock järntråd, att alltid hålla redo för användning.

  • Den bekvämaste manuella lösningen är dock rörmokarens sond, som är ett flexibelt rör med en gripspets som hakar fast i hårtrasslet och drar upp det ganska lätt.

  • Kokande vatten: när du inte kan ta bort håret manuellt, eller inte helt och hållet, försök att lösa upp den feta delen av härvan med hjälp av kokande vatten, precis som i när det blir stopp i köksavloppen. På så sätt kommer det återstående håret sannolikt att kunna komma loss.

  • Alternativt, om blockeringen är nära mynningen av avloppet och du inte har någon möjlighet att plocka upp härvan, kan du prova att använda en dammsugare. Var noga med att använda denna typ av apparat endast om du är säker på att den också kan suga upp vatten.

  • Om du behöver ta bort blockeringen med en produkt men inte vill använda kemikalier, prova då kombinationen av bikarbonat och ättika. Efter att ha hällt i det kokande vattnet, släpp ner en handfull bikarbonat i avloppet. Häll sedan också en kopp ättika: reaktionen de producerar tillsammans kan hjälpa till att lösa upp den feta delen av proppen, och genom att sedan hälla väldigt hett vatten kan du lösa situationen.

Närhelst dessa metoder inte fungerar är det bättre att inte insistera och konsultera en expert: det kan vara nödvändigt att ta bort endast den översta delen av rören under avloppet, och i så fall skulle det kunna göra saken värre om man fortsätta att agera på proppen genom att flytta den längre ner i rören.

Generellt sett är det dock bättre att försöka undvika dessa problem genom att förebygga genom att använda filter som fångar upp håret och eventuellt större skräp och endast låter vattnet rinna ut, och för de som har långt hår och tjockt hår är det smart att borsta håret väl innan man tvättare det.

Advertisement