Kan du alla gör-det-själv-knep för att rengöra vardagsföremål i köket?

av Hilda Maria Morgan

17 April 2022

Kan du alla gör-det-själv-knep för att rengöra vardagsföremål i köket?
Advertisement

Det finns tillbehör och redskap som vi använder varje dag i köket för att laga våra måltider, och de blir oundvikligen smutsiga. Vi kan inte alltid ingripa omedelbart för att rengöra dem, eller så blir de smutsiga på ett sådant sätt att de blir svåra att få rena.

Beroende på typ av föremål kan du dock ta hjälp av en rad olika metoder som tar tillvara på de ingredienser och produkter som nästan alltid finns i ett hem, såsom ättika, bikarbonat, väteperoxid med mera. Upptäck sedan hur du kan ingripa med husmorsmetoder för att rengöra ugnsformar, mikrovågsugnar, disktrasor och andra vanliga föremål i köket utan stress.

Kökshanddukar

Kökshanddukar

Creativo

Ta hjälp av Marseille-tvålen och kombinera den växelvis med

  • Diskmedel och tvättsoda: lös upp två matskedar Marseille-tvål i kokande vatten i en stor kastrull och tillsätt sedan en matsked tvättsoda och en tesked diskmedel. Rör om och lägg i kökshanddukarna, låt dem stå tills grytan svalnar. Skölj sedan som vanligt.
  • Ättika: som ovan, men använd ett halvt glas ättika tillsammans med Marseille-tvålen. När kökshanddukarna har lagts i låt dem puttra på svag värme i 15/20 minuter. Vänta tills allt svalnat och skölj sedan.

Advertisement

Bakplåtar och ugnsformar

Bakplåtar och ugnsformar

Creativo

Ta bort huvuddelen av smutsen med en pappershandduk, fyll sedan diskhon med kokande vatten, häll i 150 gram bikarbonat och sänk ner plåten och lämna den där. Låt den stå en timme så att smutshöljet mjuknar och ta sedan bort det med en svamp.

Som ett alternativ till bikarbonat kan du fylla diskhon (eller också en tillräckligt stor balja) med kokande vatten och en kopp ättika.

Det går också att skapa en lätt slipande pasta med 60 gram bikarbonat och väteperoxid.

Deodorisera soptunnan

Deodorisera soptunnan

Creativo

Efter att du tvättat soptunnan, och om du har balkong eller trädgård är det bättre att göra det med en slang med bra tryck i och sedan använda avfettningsmedel eller gör-det-själv-produkter med ättika eller väteperoxid, kan du bekämpa dålig lukt på olika sätt:

  • Dagstidningar: tidningspapper kan absorbera lukt och fukt och kan användas på botten av soptunnan, byt det ofta (det kasseras med det organiska avfallet).

  • Bikarbonat eller torr kaffesump: strö på botten, eller också mitt i komposten för att begränsa de dåliga lukter den kan avge.

  • Ättika: blanda det med vatten i lika delar och spraya det inuti behållaren. Vänta ett tag tills det har torkat innan du fodrar det med pås eller fyller det med avfall.

  • Citronsyra: lös upp några matskedar av den i en sprayflaska fylld med vatten och använd den på samma sätt. Den har en mer behaglig doft.

  • Trädgårdskalk: detta är kalciumkarbonat, ett pulver som används för att försura jorden och säljs i stora säckar för utomhusbruk. Om du använder det kan du strö lite på botten av soptunnan med handskar.

Dörren till diskmaskinen, tvättmaskinen eller kylskåpet

Dörren till diskmaskinen, tvättmaskinen eller kylskåpet

Creativo

Om dörrarna till dessa apparater blir smutsiga, tvätta dem med en mjuk trasa fuktad med en lösning av vatten och ättika (en del ättika och två delar vatten) eller vatten och citronsaft (i samma proportioner). Men gör det bara när de är smutsiga eller om du fortfarande märker fläckar eller dålig lukt: att använda sura produkter för ofta på gummitätningarna kan förstöra dem.

Mikrovågsugnen

Mikrovågsugnen

Creativo

Precis som köksugnen blir mikrovågsugnen smutsig med matstänk och feta ränder som orsakas av matlagningsångor. Och ju mer rengöringen skjuts upp, desto mer tillagas de med värme och blir svåra att ta bort.

För att lossa smutsen från väggarna kan du använda skål-metoden: välj en skål (eller mugg) som är lämplig för tillagning i mikrovågsugn och fyll den alternativt med

  • Citronsaft (det går också bra med med citronskivor/pressad citron)
  • Ättika

Aktivera tillagningen vid maxtemperatur i ett par minuter, vänta minst tio minuter och gnugga sedan bort smutsen med en svamp eller en mjuk trasa med handskar för att undvika att bränna dig.

Lycka till!

Advertisement