Vill du ha en växt som blommar i månader, med ytterst lite skötsel? Ta reda på hur man odlar broccoli

av Hilda Maria Morgan

29 Mars 2022

Vill du ha en växt som blommar i månader, med ytterst lite skötsel? Ta reda på hur man odlar broccoli
Advertisement

Broccoli är en av de hälsosammaste matvarorna i världen: det är i själva verket en grönsak med utmärkta näringsvärden, som kan ätas utan risk för kosten, och som ofta ligger till grund för många dieter som föreslås av experter.

För att äta dem brukar vi skära dem för att noggrant separera dem från stjälkarna och sedan koka dem länge tills de blir lagom mjuka. För att se dem "hela" kan man tänka sig ett knippe blommor, med alla stjälkar sammanfogade i mitten och sedan ett paraply eller ett spetsigt hår beroende på fallet. Faktum är att i hela den del av växten som vi äter finns just blommorna som ännu inte slagit ut.

Men om vi låter dem växa skulle vi upptäcka att de utvecklas till en riktigt vacker växt, med många härliga gula blommor. Det kan vara ett roligt experiment att försöka odla!

via @justplantaesthetics/TikTok

Advertisement
Tutorial via @justplantaesthetics/TikTok

Tutorial via @justplantaesthetics/TikTok

Som du också kan se i den här TikTok-videon är det faktiskt bara att ta en stjälk med dess gröna och fortfarande kompakta bladverk, precis som om vi var tvungna att koka plantan, och istället ordna den som vilken snittblomma som helst i en vas eller högt glas med vatten. Du kan sätta både en enda stjälk i vatten eller en hel stock med stjälkarna avskurna utom minst en eller två.

Om några dagar kommer du att se att de fortfarande gröna blommorna öppnar sig för att få ljusgula kronblad, och hela broccolins blad omvandlas.

Precis som när man förökar växter med sticklingar är det viktigt att byta vattnet med några dagars mellanrum, för att förhindra att det blir grumligt. Om du gör detta, förutom att fortsätta att ha blommor under en lång tid, kommer du att märka att rötter spirar vid basen av stjälken: växten regenererar och är redo att placeras i marken.

Då är det dags att försöka fortsätta med hydrokulturen eller förflytta allt till en kruka. Om du förvarar dessa växter på ett soligt ställe och inte glömmer dem, kan de fortsätta att blomma länge och till och med ge långa, tunna grenar av gula blommor.

Har du någonsin testat att odla broccoliblommor? Skulle du vilja prova detta lilla, billiga experiment?

Advertisement