Odla jordgubbar hemma? Ta reda på hur man odlar dem från frön till bär!

av Hilda Maria Morgan

31 Mars 2022

Odla jordgubbar hemma? Ta reda på hur man odlar dem från frön till bär!
Advertisement

Bland de frukter som är älskas mest av både vuxna och barn har vi sannerligen jordgubbarna, uppskattade och konsumerade över hela världen. Förutom att de är läckra och kan berika många efterrätter, men också vissa salta rätter, är jordgubbar växter som odlas ganska enkelt, man kan till och med odla dem i krukor. Således behövs inte ens en trädgård, utan även de som har tillräckligt med utrymme på en balkong eller terrass kan försöka sig på att odla jordgubbar.

Även om det enklaste sättet att börja odla på är att använda små plantor eller sticklingar av någon äldre planta, är det också möjligt att börja med frön. Man kan använda båda de jordgubbar som konsumeras i vardagen, var dock medveten om att växten som kommer att födas eventuellt kan ge en annan typ av jordgubbe (eftersom vi ofta äter sorter som är resultatet av hybridisering); eller så kan man köpa dem i en butik, även online.

Advertisement
Maxipixel, Pixabay

Maxipixel, Pixabay

För att ta frön från jordgubben kan du göra såhär:

  • Skär bort det yttersta skiktet av jordgubben, låt den torka i solen och ta bort fröna för hand, de lossnar lätt
  • Mixa bäret med vatten och filtrera sedan allt för att få fram fröna.

När man kan så

Man bör alltid vänta till slutet av vintern, om du börjar odla i såbäddar, i områden med milda vintrar kan du börja redan i februari, annars går det bra att göra det i mars; om man däremot vill så direkt i marken (eller i stora planteringskärl eller krukor) är det bättre att vänta till slutet av mars eller första halvan av april.

Hur man gror fröna

Frön behöver ett antal förutsättningar för att gro

  • Det är nödvändigt att mjuka upp skalet på fröet, och för att göra detta kan du blötlägga fröna i 3 eller 4 timmar. Det finns de som blötlägger dem i kamomillte (kyld och osötad)
  • Temperatur: 15 grader är idealiskt, men redan vid 10 grader är det möjligt att få fröet att gro
  • Fukt och lös jord: fröna bör placeras i väldränerad jord och täckas med ett tunt lager jord, cirka 10 millimeter. Efter detta behöver de blötas, och jorden måste alltid hållas fuktig, men inte blöt. Det är därför nödvändigt att vattna med god konsistens, utan att låta jorden torka upp, tills fröna gror.
  • Ljus: när fröet föds, för att det ska gro ordentligt, måste det nås av solljus, så välj ljusa platser för odlingen.
  • Tid: fröna gror vanligtvis inom 10 dagar - 2 veckor

Genom att starta processen i en såbädd kan du bättre kontrollera odlingsförhållandena: den fina och väldränerade jorden, rätt temperatur och framför allt bristen på andra växter (som ogräs) som kan stjäla näring från jordgubbsplantorna. Om du väljer den här metoden bör du lägga 4 eller 5 frön i varje fack och vänta en och en halv månad eller två innan plantorna är redo att flyttas till sina krukor eller ner i marken: de behöver transplanteras när exemplaret har utvecklat tillräckligt med rötter, så det är starkt nog att slå rot i den nya miljön.

Den idealiska tiden att plantera jordgubbar är på våren, då temperaturen överstiger 15–16 grader natten. Det är också möjligt att göra detta under andra tider på året, dock med undantag för de varmaste perioderna på sommaren.

Skulle du vilja odla jordgubbar hemma?

Advertisement