För en riklig hallonskörd: ta väl hand om din buske

av Titti Carlberg

28 Mars 2024

För en riklig hallonskörd: ta väl hand om din buske
Advertisement

Goda och rika på många nyttiga ämnen för organismen, hallon kan lätt odlas i trädgården för att alltid garantera ett rikligt utbud av dessa läckra färska frukter under sommaren. 

Brukar du bli besviken över mängden frukt på dina buskar? För att säkerställa en riklig skörd måste man anta olika odlingsstrategier, vilket gör att buskarna får allt de behöver för en riklig produktion.

Med den här guiden förklarar vi hur man tar hand om sina buskar för en rejäl hallonskörd.

Advertisement

Vikten av beskärning för en bra skörd

Vikten av beskärning för en bra skörd

magnumpismydad/Reddit

Beskärning är ett viktigt steg för att säkerställa frodig tillväxt och en riklig skörd av hallonbusken. Denna operation måste utföras vid vinterslutet eller vid vårens början, på olika sätt beroende på vilken sorts hallon man odlar.

För en korrekt beskärning av icke-återblommande sorter är det nödvändigt att avlägsna alla kvistar som har burit frukt det föregående året såväl som eventuella torra eller sjuka kvistar, för att lämna de unga skotten som därmed kommer att fylla busken rikligt med frukt under sommaren.

De ständigt blommande sorterna måste däremot beskäras i basen omedelbart efter sommarblomningen: efter att bladen har fallit tunnas skotten ut och lämnar bara 4 eller 5 kvar, som förstoras och placeras på avstånd från varandra. Tack vare denna teknik blir det möjligt att få en dubbel skörd: en i början av sommaren och en på hösten.

Men om man vill ha en mer riklig och högkvalitativ skörd, kan man odla hallon som om det vore en enda buske: skär skotten vid basen när du planterar för att uppmuntra en ny tillväxt från rötterna på våren: när den tappar sina blad är det nödvändigt att avlägsna alla skott, för att få nya skott nästkommande år, vilket ger en större skörd.

Advertisement

Andra knep för en riklig skörd

Andra knep för en riklig skörd

Pixabay

Förutom beskärning finns det andra små odlingsknep som kan hjälpa dig att få en rikligare skörd från hallonbuskarna:

  • rätt position är avgörande för tillfredsställande resultat: plantera hallonbusken i full sol men väl skyddade från blåst;
  • tidpunkten för förökning är också grundläggande: vänta tills frostperioden är över för att slippa skador under den känsliga tillväxtfasen;
  • bevattning måste vara djup och regelbunden, men även gödsling är grundläggande: sprid gödsel eller kompost i sidled och applicera regelbundet ett välbalanserat gödningsmedel;
  • slutligen ett knep som gör att du kan locka pollinerande insekter, det består i att bevattna busken med sockerblandat vatten: på detta sätt kommer insekterna att lockas av buskarna, de ökar befruktningen och gynnar fruktproduktionen.

Lycka till med odlingen och njut av skörden!

Advertisement