Badrum: 3 mycket användbara knep från mormor för att lösa vanliga problem

av Hilda Maria Morgan

19 April 2022

Badrum: 3 mycket användbara knep från mormor för att lösa vanliga problem
Advertisement

Städningen av badrummet är bland de mest otacksamma av alla hushållssysslor, och därför är det alltid bekvämt att kunna förlita sig på någon metod som minskar besväret med att hålla efter i detta rum.

Vid vattenläckor bildas till exempel en kalkbeläggning och synliga fläckar; fukten i rummet kan lätt generera mögel som är skadligt för hälsan och toaletten kan bli smutsig med strimmor som är svåra att få bort med tiden. För dessa eventualiteter är det möjligt att ta till några gamla mormorsknep som de som nämns nedan.

Advertisement

När du kommer in i badrummet, hör du ständigt ett kontinuerligt ljud av rinnande vatten utan att se läckor någonstans? Det kan vara så att problemet ligger i toaletten, men det läckande vattnet hamnar inte utanför den utan inuti! Detta är vad som händer när en liten mängd vatten som finns i tanken kontinuerligt rinner in i koppen.

Hur tar man reda på om detta händer? Ta lite karamellfärg (pulver eller gel) och häll det i vattnet i tanken. Om vattnet i koppen efter ett tag också får samma färg vet du att du måste ingripa för att fixa några ventiler.

Advertisement

Vill du få de mest irriterande fläckarna att försvinna från toaletten utan att behöva skrubba i timmar? Ett av botemedlen att prova är Coca Cola eller någon liknande läskedryck. Dessa drycker innehåller faktiskt tre olika typer av syror: citronsyra, kolsyra och fosforsyra. Dessa verkar lätt för att lösa upp smutsavlagringarna på keramiken.

Du kan hälla colan direkt i toaletten eller också värma upp den lite innan (det går också bra i mikrovågsugnen, i 60 sekunder som varvas i mitten av en paus på några sekunder), och sedan låta den verka i några timmar (ännu bättre över natten) och sedan måste du spola toaletten. Även om det finns någon fläck kvar så räcker det vanligtvis med att gnugga den en stund för att ta bort den.

Om du upptäcker fuktfläckar i vissa delar av badrummet kan du agera mot dem med ett gör-det-själv-medel: häll en halv liter ättika i en sprayflaska och sedan två matskedar eterisk tea tree-olja.

Spraya blandningen på alla områden med mögel, låt det torka helt och använd sedan en gammal tandborste för att skrapa bort möglet. Använd sedan en mjuk trasa och på nytt din gör-det-själv-produkt för att skölja allt, kanske till och med ett par gånger med en andra ren trasa, skölj inte avslutningsvis med vatten.

De är enkla hjälpmedel, men de kan göra skillnad!

Advertisement