Upptäck många gratisknep för att ta hand om växterna

av Hilda Maria Morgan

30 Mars 2022

Upptäck många gratisknep för att ta hand om växterna
Advertisement

Alla som odlar växter vill att de ska vara friska och vackra med liten ansträngning: det är omöjligt att inte behöva engagera sig i skötseln av våra växter, men du kan säkert få bättre resultat och kanske minska ansträngningen genom att tillgripa till några användbara knep.

Och hemma kan har vi fler hjälpmedel än man skulle kunna tro. Vissa ingredienser som majsstärkelse, avfall som äggskal och kaffesump eller till och med kolet som finns kvar i kaminen kan hjälpa till att förbättra utseendet och hälsan hos våra växter. Kolla in några användbara knep nedan.

Advertisement

När du använder ätpinnar för att äta asiatisk mat, lägg dem åt sidan även om de är smutsiga av mat: de är perfekta som blompinnar till mindre växter, utan risk för att skada rötterna.

Advertisement

Ett organiskt avfall som äggskal kan bli utmärkta krukor för att gro plantor: kort sagt substitut för traditionella såbäddar men gjorda av helt komposterbara och återvinningsbara material som äggskal och kartonger.

Och när plantorna växer tillräckligt för att flyttas till större krukor eller till marken är det bara att bryta sönder skalen och kanske lägga fragmenten i komposthögen, medan kartongen utan problem hamnar i återvinningskärlet.

piqsels.com

piqsels.com

Finns det öl kvar i de glasen eller öppnade flaskor efter en fest? Häll det i komposthögen! Faktum är att öl innehåller jäst, som är rik på kväve och idealisk för att stimulera nedbrytningen av organiska ämnen och på så sätt påskynda komposteringsprocessen.

Creativo

Creativo

Kaffesump är ett annat köksavfall som vi kan använda i skötseln av grönskan. De kan faktiskt användas som gödningsmedel eftersom de innehåller kväve, kalium, fosfor, järn, magnesium, kalcium och krom. Det är alltså bra att smula ner dem när de är väl torra runt plantorna och sedan vattna för att få dem att tränga ner i jorden. I vissa studier har det också visat sig att kaffesump kan hjälpa till att absorbera tungmetaller samt attraherar maskar, vars humus är mycket användbar för jorden.

Och i vilket fall som helst är de också ett bra komplement till komposten.

Med glasflaskor som vinflaskor (även av plast) kan du skapa ett gör-det-själv-system för att vattna växterna när du är borta bara några dagar.

Advertisement

Har du gamla terrakottakrukor som kan ha innehållit växter som dött på grund av svamp, mögel eller skadliga parasiter? Du kan fortsätta att använda dem efter att ha rengjort dem noggrant och även tvättat dem med vit vinäger.

Commons wikimedia

Commons wikimedia

Vegetabiliskt träkol (det som genereras endast av obehandlat trä) är en annan utmärkt allierad i vården av grönskan. När det förenas med jorden, med en mycket porös struktur, hjälper det luftens passage in i substratet, vilket är grundläggande för rötternas hälsa som aldrig får kvävas av för kompakt och tung jord. Dessutom binder dessa kolporer vatten, vilket hjälper jorden att hålla sig fuktig längre i varmt väder. I och med att den sedan sönderfaller väldigt långsamt förbättrar den jordens kvalitet under mycket lång tid.

Advertisement
world.openfoodfacts.org

world.openfoodfacts.org

Majsstärkelse är också användbar för växter. Det är ett ämne som, när det blandas med jorden runt växter, ökar själva jordens förmåga att hålla kvar vatten och näring runt rötterna, vilket stimulerar växtens tillväxt och hjälper den att stå emot perioder av torka, och kan även för att minska miljöföroreningsnivåerna eftersom det minskar kväveavrinning.

Tänk vad många värdefulla resurser för växterna som redan finns i våra hem!

Advertisement