Befria diskmaskinen från smuts och lukter med dessa enkla gör-det-själv-metoder

av Hilda Maria Morgan

26 Mars 2022

Befria diskmaskinen från smuts och lukter med dessa enkla gör-det-själv-metoder
Advertisement

Diskmaskinen är en av de apparater som fylls på med smutsiga föremål varje gång den ska användas, och tack vare vatten på höga temperaturer och effektiva diskmedel och tillsatser ger den oss ren och glänsande disk, men i förlängningen kan smutsen lämna rester efter sig som till slut orsakar dålig lukt.

Faktum är att själva apparaten också behöver rengöras – precis som tvättmaskinen. Hur gör man? Då och då bör man låta den gå tom då du istället för vanligt tvättmedel använder andra ingredienser, som vi vanligtvis redan har hemma.

Advertisement
Creativo

Creativo

Innan du kör igång en tom tvätt, om det bara är en mer ytlig rutinrengöring, kan du även använda en sprayprodukt som enkelt kan förberedas hemma. Du kommer behöva:

  • 250 ml vit vinäger
  • 125 ml avmineraliserat vatten
  • saften av en citron

Blanda allt i en sprayflaska och använd den för att rengöra insidan av tvättmaskinen. Det kan göras när du tar isär porslinsvagnarna för att komma åt filtret. Även detta måste faktiskt rengöras med jämna mellanrum och vid det tillfället är det alltid bra att dra fördel av att du har enkel tillgång till apparatens innerväggar för att tvätta dem mer noggrant.

Om du däremot vill låta maskinen gå tom (det rekommenderas att göra detta ungefär en gång i månaden, men det beror på apparatens användning), så kan du använda olika ingredienser.

En mugg ättika: ställ en mugg full med ättika på översta hyllan och starta det tvättprogram som tar längst tid och som har högst temperatur.

Alternativt (eller efter att ha använt ättika), strö 200 gram bikarbonat i botten av diskmaskinen och starta sedan en tom tvätt på en hög temperatur.

En varning: ibland rekommenderas att använda bordssalt som ett alternativ för denna typ av underhållstvätt. Faktum är att bordssalt innehåller natriumklorid precis som diskmaskinssalter, men ofta tillsätts även andra ämnen till saltet. Därför är det tillrådligt att alltid och endast använda ett salt som är 100 % natriumklorid, som på grund av sin partikelstorlek och sammansättning är lämpligt för rengöring av denna typ av apparat.

Lycka till!

Advertisement