Vill du skapa scenografiska ljus med bara några få gester? Använd snäckor

av Hilda Maria Morgan

17 April 2022

Vill du skapa scenografiska ljus med bara några få gester? Använd snäckor
Advertisement

Ljus är ett oefterhärmligt dekorativt tillbehör: vissa är vackra och doftande även när de inte är tända, men det är när vi tänder dem som de förvandlar atmosfären i rummet, vilket gör det mer intimt och magiskt, romantiskt när det behövs.

Och om allt detta redan är gäller för mycket enkla ljus, är det ännu mer så med de som har speciella former. Att modellera ljus är kul, men även om du inte har alla verktyg du behöver för den här hobbyn kan du skapa vackra med hjälp av vaxet från andra vi hade hemma och skapa nya i kreativa behållare, som t.ex. snäckor. Om du har snäckor hemma som du köpt på någon resa (de ska aldrig tas på stranden), eller så kan du också hitta några att köpa på nätet (och det finns även låtsassnäckor som ibland är väldigt vackra), så är du praktiskt taget redo att förvandla dem till originella ljus.

Advertisement
Video Tutorial via TheSorryGirls/YouTube

Video Tutorial via TheSorryGirls/YouTube

Om du vill börja från noll är en trevlig idé att måla skalet med en metallic finish-spray, och sedan ha vekar och vax redo som du smälter i ett vattenbad och om du vill kan du även tillsätta eteriska oljor. Sedan är det bara att placera veken i mitten av den mest konkava delen av skalet och hälla vaxet försiktigt, låt det svalna tills det stelnar.

Advertisement

Denna metod fungerar med alla typer av snäckor! Och om du av en slump inte har löst vax och vekar, men du hittar ett paket värmeljus hemma, så kan du ta bort dem från metallbehållaren och använda deras vax för att smälta.

Och veken? Beroende på hur stor snäckan du vill använda är kan du välja mellan två tekniker:

  • Om ljuset är för litet för att kunna sätta in ett helt värmeljus (fortfarande inte smält), värm då upp bladet på en kniv och skär försiktigt en cylinder med vax runt veken. Du ska lägga denna bit av ljuset med all veke inuti snäckan, sedan smälta resten och hälla den runt den solida biten för att slutföra fyllningen av snäckan.
  • Om den däremot är väldigt stor, så hamnar ett helt fast värmeljus direkt i mitten, och de andra smälta kommer att användas för att fylla allt runt omkring.

Du kan använda vilken typ av snäcka som helst som har en form som kan fyllas med vax och med en veke.

Och om du bara har snäckor som är för små, kan du använda dem för att dekorera ett ljus format inuti en form (eller inuti ett glas).

Skulle du vilja skapa sådana här ljus?

Advertisement