Tvättar du mikrofiberdukarna ordentligt? Ta reda på hur du gör för att undvika att slänga dem efter bara en kort tid

av Hilda Maria Morgan

24 Mars 2022

Tvättar du mikrofiberdukarna ordentligt? Ta reda på hur du gör för att undvika att slänga dem efter bara en kort tid
Advertisement

Mikrofiberdukar är tillbehör som används flitigt till vardagens tusen olika sysslor i hemmet: de är utmärkta för att damma och polera, eftersom de fångar smuts väl utan att riskera att repa de ömtåligaste ytorna. Eftersom att de kan tvättas undviker man dessutom med dem att slösa pengar – och förorena – som man skulle göra med de otaliga engångsalternativen, som vissa typer av hushållspapper till exempel.

Eftersom de med tiden kommer i kontakt med fler typer av smuts är det troligt att även om vi sköljer och tvättar dem med lite tvål efter varje användning så kommer de ändå så småningom att avge dålig lukt eller ännu värre är när mögel bildas mellan fibrerna. Vad kan man göra då? Den mest envisa smutsen kan tas bort med ett enkelt knep, som också förhindrar att mögel bildas. Läs vidare för att ta reda på mer.

via @lacasadimattia/TikTok

Advertisement
Video tutorial via @lacasadimattia/TikTok

Video tutorial via @lacasadimattia/TikTok

Faktum är att en allierad som aldrig får saknas i hemmet är skonsamt blekmedel, det som även kan användas på färgade plagg, eftersom det inte finns någon risk att det bleker dem. Det är ett knep som också illustreras i den här TikTok-videon, och är värt att provas på.

Allt som behövs är en mätkopp (ett lock) med milt blekmedel och en balja eller en diskho.

  1. Lägg trasan platt i handfatet eller diskhon (med avloppet stängt), efter att ha tagit bort huvuddelen smuts från den genom att tvätta dem med vatten och tvål och vrida ur den väl.
  2. Häll ett lock med milt blekmedel över den. Medlet, som också har en behaglig doft, innehåller väteperoxid som i kontakt med smutsrester mellan tygets fibrer ger ett lätt skum. Gör så att hela trasan blötläggs genom att långsamt hälla blekmedlet.
  3. Tillsätt varmt vatten tills det täcker trasan.
  4. Ta på dig en kökshandske eller använd en gammal slev och rör runt trasan i vattnet lite.
  5. Låt dra i 30 minuter. Det går bra att tillsätta en droppe diskmedel men undvik alltid att blanda blekmedel med ättika.
  6. Skölj noga, vrid ur och din trasa kommer bli så bra som ny.

På detta sätt kommer du att få dukarna att hålla mycket längre, spara pengar och undvika föroreningar. Och om du alltid håller mikrofiberdukarna sanerade på detta sätt, blir även städningen säkrare.

Advertisement