Har toaletten rostfläckar? Få bort dem med enkla husmorsmetoder

av Hilda Maria Morgan

23 Mars 2022

Har toaletten rostfläckar? Få bort dem med enkla husmorsmetoder
Advertisement

Man vill helst slippa att se någon form av streck eller fläck som sticker ut på toalettkeramiken: förutom organiska rester kan dock även vattnet i sig lämna spår i toaletten. Faktum är att kalk- eller rostfläckar kan bildas. Det senare beror på reaktionen mellan syre och järn, metallen som ofta finns i vatten som passerar genom gamla rör eller pannor, eller också rostiga delar i behållaren till toaletten.

Om vattnet är hårt, kommer kombinationen av ferrobakterier och mineraler som finns i vattnet att få rostpartiklarna att fästa vid keramiken i sanitetsgodset, och om inga åtgärder vidtas för att göra vattnet mjukare kommer dessa fläckar att bildas med jämna mellanrum. Hur eliminerar man dem vid rutinstädning? Läs vidare för några användbara metoder.

Advertisement
  • Med citronsyra: blanda ett par matskedar med tillräckligt med vatten för att bilda en pasta och gnugga det med en gammal borste eller tandborste över fläckarna, tills de är utplånade. Om fläcken är mer ihållande kan du byta ut vattnet mot citronsaft.
  • Med vit vinäger av alkohol: häll det i en sprayflaska och spraya det utan att späda ut det på fläckarna, skrubba sedan bort det med en styv borste.

    Du kan också använda alkohol vid rutinstädning, hälla det på väggarna i toalettstolen och skrubba direkt med toalettborsten.

    Om det däremot finns äldre fläckar, töm toaletten på allt vatten, fyll den endast med vinäger tills fläckarna är täckta och låt den verka i minst två timmar eller till och med över natten, töm sedan toaletten, skrubba igen med en borste och skölj.

  • Med kaliumvätetartrat: även detta måste blandas med mycket lite vatten för att omvandla det till en pasta som kan användas som citronsyran.

  • Med pimpsten eller medelfint sandpapper: efter att du har tvättat toalettstolen, töm den på vatten och använd ett av dessa slipverktyg för att radera ränderna. Det är en mer aggressiv metod att använda som en sista utväg, eftersom den kommer att påverka finishen på keramiken vilket gör den strävare och mindre glänsande.

Har du en favoritmetod för att ta bort rostfläckar från toaletten?

Advertisement