5 användbara tips för att renovera ditt hem som ett proffs

av Hilda Maria Morgan

20 Mars 2022

5 användbara tips för att renovera ditt hem som ett proffs
Advertisement

Att måla om väggarna i ett rum för att fräscha upp dess utseende eller för att helt byta inredningen är ett av de vanligaste och mest ekonomiska ingreppen för att piffa upp våra hem. Med tiden kan faktiskt smuts, fukt och kanske rök skapa fläckar som är svåra att få bort och det händer att man måste fixa till situationen, och färgen på väggarna är det slutgiltiga steget som inte går att ignorera.

Om man vill spara lite pengar går det att rusta sig för att renovera själv, men det är bra att undvika vissa vanliga misstag för att säkerställa ett riktigt tillfredsställande resultat. Här är fem användbara tips för att närma dig jobbet som ett proffs.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Vilken färg? Det går att välja mellan två breda kategorier av färg: vattenbaserad och oljebaserad. De första är de mest lämpade för inredningsarbeten, de torkar snabbare, har en mindre genomträngande lukt och har många olika ytbehandlingar.

I själva verket är finishen också viktig: i allmänhet är de med en matt finish de vanligaste, men i vissa miljöer som köket eller badrummet kanske du föredrar de med en blank finish. Det är i alla fall alltid bra att investera i kvalitetsprodukter, så att det håller bättre.

Primer: ja eller nej? Grundfärg behövs alltid om du vill måla om en mörk vägg med en ljusare färg eller om väggen har fläckar och defekter (om du till exempel är tvungen att fylla igen sprickor eller spikhål). Men om väggen är ren och ljus går det lika bra att strunta i den. Det finns även färger med primer, som gör att man kan spara lite pengar och tid.

Hur mycket färg? Bättre att räkna ut först. Tänk på att du i snitt med en liter färg kan täcka 7-9 kvadratmeter om väggen är väldigt slät, lite mindre (6-8 kvadratmeter) för sträva väggar. Det är alltid smart att köpa så mycket färg som behövs och att dessutom överväga en extra liter för eventuell korrigering och påbättring.

Dessutom är det alltid bra att först blanda de köpta förpackningar (särskilt om de har en färg) i en stor hink, för att verkligen få samma färg på hela väggarna. Du kan alltid återförsluta färgen som finns kvar i en av förpackningarna.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

I vilken ordning ska man agera? Det finns olika skolor. I allmänhet blir det dock inte fel om du följer denna ordning: damma och rengör alla golvlister och hörn på väggar och tak noggrant. Täck sedan ytorna som dörr- och fönsterkarmar, handtag och golvlister med tejp. Täck golv och möbler med lakan.

Måla först hörnen på området som ska täckas (det finns olika tekniker för att göra detta) och börja sedan måla från taket och ner på väggarna och sedan på eventuella vägglister.

Speciellt för taket: använd rullen i en rörelse bort ifrån dig och rör den sedan tillbaka med en sicksackrörelse. Arbeta på små sektioner och få varje nytt område att överlappa det föregående. Undvik dock att måla direkt ovanför huvudet, det är en position som inte får dig att förstå vad du gör.

Det här är små tips, men de kan hjälpa dig mycket att göra ett exakt och stressfritt jobb.

Advertisement