Ser hemmet eftersatt eller lite försummat ut? Ta hjälp av några fiffigheter

av Hilda Maria Morgan

17 Mars 2022

Ser hemmet eftersatt eller lite försummat ut? Ta hjälp av några fiffigheter
Advertisement

Alla hem är inte alltid i perfekt ordning och redo att välkomna gäster eller att förevigas i varje hörn. Vardagen kan göra det svårt att hålla huset fläckfritt och när det är dags att städa faller det oss kanske inte in att lägga märke till en rad detaljer som tyder på smärre försummelse.

Vissa föremål som vi använder och ser varje dag, som de som inte rengörs eller ordnas upp varje gång huset städas, kan delvis göra våra ansträngningar ogjorda och fånga eventuella gästers blick. Ta reda på några av dessa nedan.

Advertisement

Serviser i emaljerat stål är föremål som periodiskt kommer tillbaka till inredningsvärlden, på grund av deras något retro eller rustika utseende. Men när tecknen på slitage börjar synas lite väl mycket och emaljskyddet skavts av och visar svarta fläckar, är det lämpligt att inte lämna dem framme eller att kanske använda dem för något kreativt projekt.

Samma sak gäller för keramiska koppar, skålar och tallrikar som fått jack eller är lätt spruckna: låt oss behålla dem för oss själva eller kreativt återvinna dem.

Advertisement

Tvålrester är obekväma att använda och gör inte ett särskilt bra intryck: men eftersom slöseri inte uppmuntras så byt ut den mot en ny så snart du märker att tvålbiten är reducerad till lite mer än bara en flinga, och behåll resterna för senare användning till exempel för att skapa ny tvål.

Ju fler som bor i huset, desto fler rockar och jackor kommer samlas på klädhängaren i hallen: förutom att det get ett rörigt intryck blir det svårt för gäster att hänga upp sina jackor. Det bästa är att försöka låta färre jackor hänga framme och att hålla klädhängaren friare.

Att se skor ligga utspridda på golvet skapar ett intryck av oordning i vilket rum det än gäller, men så länge det inte syns bryr vi oss kanske inte. I hallen eller i korridorerna är det dock alltid bra att använda några skoställ, även sådana som skapats med platsbesparande gör-det-själv-lösningar.

Om du har stora speglar, som alltid fungerar dekorativt och är supereffektiva för att få rummen att verka ljusare och rymligare, var noga med att alltid hålla dem rena: de där stora glasytorna, precis som fönster, ger ett intryck av försummelse om de är matta av damm och fläckar.

Advertisement

Samma sak gäller i badrummen, där fukt och stänk av tvål eller tandkräm ständigt smutsar ner spegelglaset.

Filtar och plädar skapar hög mysfaktor, men istället för att lämna dem hängandes här och där, försök att vika dem eller att kanske lägga dem i någon stor korg när du inte behöver dem.

Advertisement
commons.wikimedia.org

commons.wikimedia.org

De här bekväma men slitna tofflorna hjälper inte särskilt mycket för att undvika känslan av försummelse, så om det kommer gäster är det bättre att gömma undan dem i sovrummet och om du har för vana att låta gästerna ta av sig skorna, se till att det finns tofflor avsedda för dem och som alltid är i utmärkt skick och väl rengjorda.

Dessa är små åtgärder men de kan göra mycket för att ett hem ska verka städat och välskött.

Advertisement