Måste du handskas med årstidsväxlingen? Hantera det på det mest effektiva sättet

av Hilda Maria Morgan

26 Maj 2022

Måste du handskas med årstidsväxlingen? Hantera det på det mest effektiva sättet
Advertisement

Det händer nästan alla, åtminstone ett par gånger om året, att behöva beväpna sig med tålamod och tömma garderoberna för att göra årstidsbytet. Det är en uppgift som alltid tar flera timmar och kostar i ansträngning, men som sedan gör att vi kan ha de lämpligaste kläderna, accessoarerna och även hushållslinne till hands under de kommande månaderna.

Men när det finns många möbler och garderober att omorganisera, och i allmänhet när det inte är lätt att få tid för detta extra ärende utöver allt annat som präglar vårt liv, är det bra att möta allt på det mest effektiva sättet: inga tidsförluster utan tillfredsställande resultat utan att kämpa i onödan.

Pexels

Pexels

  • När ska man göra det: med tanke på att gränserna mellan årstiderna blir allt mer oberäkneliga, är det svårt att förstå det rätta ögonblicket innan hög värme eller stark kyla kommer. Kanske är det bättre att inte skynda sig för mycket på våren eller hösten, när temperaturtopparna eller klyftorna fortfarande är enstaka, och ta hand om dem först när dagarna med högre värme eller kyla redan har blivit många.
  • Frigör sängar, bord och hyllor: börja med att tömma allt, speciellt om det inte finns några delar av garderoben där du kan ha extra-kläder att använda året runt. Men försök att göra det gradvis: istället för att ta famnar fulla av innehållet i garderoberna och lådorna, dra nytta av detta ögonblick för att skapa ordnade grupper på sängen, granska varje enskilt föremål. Det blir lättare att lagra dem senare och spara tid.
  • Håll lådor och påsar redo för att sortera saker att slänga eller ge bort: innan du lägger tillbaka dem i garderoben eller förvarar dem i någon annan del av huset, var uppmärksam på allt du inte har burit det senaste året (eller välj efter det kriterie du föredrar). Om det finns saker du kan klara dig utan, donera dem. Om det är för skadade plagg, inte ens kreativt återställbara, gör dig av med dem. Finns det däremot föremål som du aldrig använder men som du bryr dig mycket om är det ändå bättre att ta bort dem och förvara dem där de inte tar upp plats.
  • Rengör garderoben noggrant: det finns många produkter och metoder som lämpar sig för olika fall. I detta skede behöver du också byta eventuella doftpåsar eller medel mot mal och mögel.
  • Medan garderoben torkar (med dörrarna vidöppna), gå och hämta de kläder och plagg du behöver för den kommande årstiden - om du förvarar dem någon annanstans. Töm sedan de där behållarna/möblerna och lägg allt snyggt på sängen, skilt från det du tidigare har ordnat upp.
  • Rengör vid behov även lådorna och behållarna där du ska lägga den gångna årstidens kläder.
  • Börja fylla garderoben som du kommer att använda under de kommande månaderna med rätt kläder: se alltid till att lägga de plagg och accessoarer du använder mer sällan längst bak och längst upp, och ha de du alltid bär redo på första raden.
  • Allt som klarat sorteringen och som hör till den gångna årstiden hamnar i lådorna eller specialbehållarna i väntan på nästa säsongsbyte.

Det är också användbart, om det finns plats, att använda en del av garderoben för att placera kläder som kan användas året runt, såsom jeans, mössor, de populäraste och mest använda t-shirts även på vintern och liknande: detta kommer att göra det ännu enklare och snabbare att göra de olika årstidsbytena.

Återigen, dra nytta av dessa ögonblick för att göra en lista över inredningstillbehör att köpa som kan hjälpa dig att få en så snygg garderob som möjligt: ​​olika typer av galgar, korgar, lådor, fodral för alla möjliga föremål att hänga eller ställa på hyllorna, avdelare till hyllor och lådor... Det finns många prylar som kan komma till pass!

Och glöm inte att sätta på musik, eller kanske till och med en trevlig podcast, så blir det hela roligare.

Advertisement