Köksbänkar med marmoreffekt: visste du att du kan skapa dem med en minimal kostnad?

av Titti Carlberg

04 Mars 2022

Köksbänkar med marmoreffekt: visste du att du kan skapa dem med en minimal kostnad?
Advertisement

Marmor är en av de mest åtråvärda materialen för ytorna i köket: det används vanligtvis för bänkskivorna och ger köket ett verkligt lyxigt och mycket elegant utseende. Men det är ett ganska dyrt material som inte är inom räckhåll för alla.

Men om du inte vill ge upp estetiken med en vit yta korsad av de gråaktiga ådrorna som är typiska för dessa beläggningar, kan du följa exemplet som har blivit populärt på TikTok, det vill säga det exempel som en användare har kommit på för att måla köksytorna och få dem att se ut precis som marmor. Köket blir helt revolutionerat och då kanske lusten att måla köksluckorna och renovera inredningen också dyker upp!

Advertisement
Video via @nopencilblog/TikTok

Video via @nopencilblog/TikTok

TikTok-användaren Melissa Mondragon, visar i sin video hur hon lyckades förnya utseendet på köksbänkarna: när man ser dem kan man tro att de är av granit  eller ett liknande material men tack vare köpet av en speciell kit (som kostar drygt 150 euro, som du kan hitta här eller leta efter liknande på nätet) blev hennes kök oigenkännligt.

Processen är enkel men kräver lite tålamod och uppmärksamhet

Man börjar med att skydda alla kanter, eventuell spis och ytor som är i kontakt med bänken med den sortens tejp som målare använder. Och bänken ska vara ren och torr.

Först appliceras hon den vita färgen som bas, enhetligt och täckande. När det var torrt ritade Melissa några gråa ådror för hand (det är det svåraste momentet). När även ådrorna var helt torra var det dags att täcka ytan med ett lager epoxiharts, vilket skapar en hård, slät och transparent yta som skyddar bänken och gör den lämplig för köksarbete. 

Det krävs en del skicklighet för att måla ådrorna, och för detta är det inte säkert att det är inom räckhåll för alla, men det kan verkligen vara ett projekt som revolutionerar ditt kök utan en hög kostnad!

Skulle du vilja ge dig på ett sånt här gör-det-själv-jobb?

Advertisement